BISER SVAKE TRPEZE: Origanalni MAĐARSKI recept za čuveni Sekelji GULAŠ - ovo se ne propušta!
Ilustracija, Foto: Profimedia

idealan ručak

BISER SVAKE TRPEZE: Origanalni MAĐARSKI recept za čuveni Sekelji GULAŠ - ovo se ne propušta!

Najbolje je da ga poslužite uz bareni ili pire krompir, a možete u njega dodati i testeninu ili knedle

Objavljeno:

Mađari su majstori bez premca kada se radi o spremanju jake i pikantne hrane koja daje energiju za čitav dan.

Sekelji gulaš, koji je dobio ime po njegovom tvorcu, mađarskom piscu i novinaru Jožefu Sekeljiju.

Prema priči, Sekelji je u društvu poznatog pesnika Šandora Petefija sedeo u jednom restoranu, na kraju dana kada u kuhinji nije ostalo mnogo namirnica, a među onome što je ostalo, nalazilo se malo kiselog kupusa i svinjskog paprikaša. Navodno, on je tražio da mu spoje ostatke ta dva jela, i tako je nastala ova ukusna đakonija.

1 / 4 Foto: Profimedia

Sastojci:

– prasetina, 900 g – kiseli kupus, 1,2 kg – crni luk, 2 glavice – zelena paprika, 160 g – brašno, 20 g – mast, 100 g – ljuta tucana paprika, 15 g – beli luk, glavica – so – kim – mirođija

Priprema:

Isecite meso na kockice i propržite ga na malio masti. Kada porumeni sa svih strana, dodajte sitno iseckani crni luk i zelenu papriku. Kada luk postane providan, dodajte malo soli, ali ne preterujte, jer je kupus koji ćete dodati kasnije već slan. Dodajte biber, ljutu papriku i ostale začine, pa sipajte vodu. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta.

Kada meso bude skoro skroz kuvano, dodajte kiseli kupus i nalijte još vode, pa poklopite šerpu i ostavite da se kuva 10 do 15 minuta.

Ukoliko želite, kasnije možete da ga zapečete u rerni. Najbolje je da ga poslužite uz bareni ili pire krompir, a možete u njega dodati i testeninu ili knedle.

(Espreso / objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.