VOZAČI, OPREZ: Ovo ozbiljno UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE, posledice su OPASNE
Foto: Profimedia

ŠTA KRIJE VAŠ AUTOMOBIL?

VOZAČI, OPREZ: Ovo ozbiljno UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE, posledice su OPASNE

Kada sednemo u automobil i upalimo motor, često, ne razmišljajući uključujemo klimu, i krećemo ka svojim obavezama. Radeći tako, ne samo da izlažemo riziku svoje zdravlje, nego i zdravlje svojih bližnjih.

Objavljeno:

Stvar je u tome, da ostavljajući auto napolju, uvek zatvaramo prozore. Ali, i kada auto ostavljamo u hladovini, za jedan dan u njemu može da se nakupi 400-800 mg benzola.

Ako ste parkirali auto na suncu, na temperaturi višoj od 16 stepeni, nivo benzola dostiže 2000-4000 mg, što je 40 puta više od dozvoljenog nivoa. Sedajući u automobil, u kojem su prozori bili zatvoreni, ljudi počinju udisati benzol, ne znajući da ovaj toksin utiče na bubrege, jetru i koštano tkivo. Sem toga, on se iz organizma vrlo sporo i loše eliminiše.

vozač, auto, deda
foto: Profimedia

U priručniku za korišćenje automobila, navodi se da pre uključivanja klima uređaja treba otvoriti prozore na nekoliko minuta, ali razlog nije objašnjen, samo postoji nagoveštaj da je to dobra performansa automobila.

Rezultati istraživanja pokazuju da, pre nego što počne da hladi vazduh, klima uređaj izbacuje sav zagrejan vazduh napolje, a sa njim – benzol, toksin koji izaziva rak.

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.