SRPSKE MAJKE MASOVNO DELE OVAJ OPASAN RECEPT! Stručnjaci izdali alarmantno upozorenje (FOTO)
Mleko, Foto: Profimedia

PROČITAJTE!

SRPSKE MAJKE MASOVNO DELE OVAJ OPASAN RECEPT! Stručnjaci izdali alarmantno upozorenje (FOTO)

U nekim objavama na Fejsbuku roditeljima se savetuje da mleko u prahu zamene kozjim mlekom

Objavljeno:

Recepti za domaće mleko u prahu za bebe često se mogu naći na društvenim mrežama, ali pedijatri upozoravaju da im nije preporučljivo da hrane bebe ovom namirnicom jer takvom mleku nedostaju vitamini i hranljivi sastojci koji su ključni za rast i razvoj deteta, piše "Science Alert". Jedan od njih, za koji se tvrdi da je iz 1960. godine, podeljen je na Fejsbuku stotinu hiljada puta. U ovom receptu se navodi da se dehidrirano mleko pomeša sa vodom i kukuruznim sirupom.

Ali Američka pedijatrijska akademija (AAP) upozorava roditelje na štetnost takve hrane za odojčad. Tanja Altman, autorka nekoliko knjiga o roditeljstvu i osnivačica pedijatrije Kalabasas u Kaliforniji, se slaže.

„Savetujem svojim klijentima da ne prave domaću hranu za novorođenčad jer neće zadovoljiti osnovne nutritivne potrebe bebe, a može biti veoma opasna za njihov rast i razvoj. Takođe može da dovede do bolesti bebe“, upozorila je ona.

Neki recepti su veoma opasni za bebe

"Ovaj recept koji kruži internetom može biti opasan za bebe. Dijamantski sirup se nekada koristio za ublažavanje opstipacije, ali se ne savetuje jer nije efikasan i čak može da sadrži štetne bakterije", rekla je ona.

U nekim objavama na Fejsbuku, roditeljima se savetuje da mleko u prahu zamene kozjim mlekom. „Kozjem mleku nedostaju hranljive materije potrebne bebama“, rekla je Gabrina Dikson iz Nacionalne dečije bolnice u Vašingtonu. Ukazala je i na nedostatak folata i vitamina B12, koji su neophodni za sprečavanje anemije ili niskog broja crvenih krvnih zrnaca.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.