NAJVOLJENIJA SRPSKA VLADARKA JE IMALA SPECIFIČAN NADIMAK: Da li možete POGODITE o kome je REČ?
Karađorđevići, Foto: Printscreen/Youtube/ Neda Kovacevic

saznajte

NAJVOLJENIJA SRPSKA VLADARKA JE IMALA SPECIFIČAN NADIMAK: Da li možete POGODITE o kome je REČ?

Sahranjena je u Vindzoru, blizu groba engleske kraljice Viktorije, svoje prebake

Objavljeno:

Obrazovana i veoma inteligentna važila je za najvoljeniju srpsku vladarku.

Dobra supruga, požrtvovana majka, vredna domaćica i dostojanstvena kraljica koja je za svakoga imala razumevanja, dobar savet i blagu reč žena kralja Aleksandra I Karađorđevića, Marija Karađorđević.

Već pri prvom susretu sa narodom Srbije pobrala je sve simpatije, a to je opravdala tokom celog života. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je Marija imala nadimak Minjon koji je svima bio dobro poznat.

Kako je imala ima kao i majka, morala je imati nadimak koji bi ih razlikovao. Prema nekim tvrdnjama, nadimak Minjon dobila je zato što je bila slatka kao minjon, dok se prema drugima smatra da je to ipak po junakinji omiljene opere koju je njena majka slušala neposredno pre njenog rođenja.

Minjon je izrasla u jednu od najlepših evropskih princeza, koja je, prema svom socijalnom položaju, školovana u najprestižnijim evropskim školama, među kojima je svakako bila i „Hilfild škola“ rezervisana za članove kraljevskih porodica.

Kraljica Marija umrla je u 61. godini. Opelo joj je po pravoslavnim običajima služeno u hramu Svetog Save u Londonu, koji je ona podigla. Sahranjena je u Vindzoru, blizu groba engleske kraljice Viktorije, svoje prebake. NJeni ostaci danas počivaju na Oplencu, u porodičnoj crkvi dinastije Karađorđević.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.