OVA NAMIRNICA JE BROJ JEDAN U SRBIJI! Svi koji pate od HOELSTEROLA I ŠEĆERA treba da ZNAJU
Foto: Emilija Jovanović

moŽEte li pogoditi?

OVA NAMIRNICA JE BROJ JEDAN U SRBIJI! Svi koji pate od HOELSTEROLA I ŠEĆERA treba da ZNAJU

Ako niste znali, ohlađeni bareni krompir ima mnogo bolje dejstvo na ljudski organizam od vrućeg

Objavljeno: 09:24h

Krompir je jedna od najomiljenijih namirnica svih Srba, a oni koji vode računa o liniji ga najčešće izbegavaju. Neke studije sugerišu da ovo povrće direktno utiče na povećanje telesne težine. Ali da li je zaista tako? Da li krompir goji?

Kuvani krompir se brzo priprema, odlično se slaže sa raznim namirnicama, a da li ste znali da ovo jednostavno i ukusno jelo veoma pozitivno deluje na ljudski organizam, pogotovo ako se jede hladan?

Obilje vitamina

Krompir je prava riznica vitamina, među kojima su B2, B3, B6, B9 i C. Zato je ovo povrće odličan saveznik jakog imuniteta. Osim toga, bogat je antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja, pa tako igra važnu ulogu u usporavanju starenja.

Velika količina kalijuma

1 / 10 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Krompir je bogat kalijumom. Ovaj mineral u ljudskom telu odgovoran je za pravilno funkcionisanje mišića, ćelijskog metabolizma i pomaže u normalnom funkcionisanju kardiovaskularnog i nervnog sistema. Osim toga, ovo povrće sadrži puno kalcijuma, gvožđa, mangana i magnezijuma.

Neka se skrob ohladi

Krompir sadrži veliku količinu skroba, ali kada se skuva ili ispeče, počinje da menja svoju strukturu. Formira se takozvani "otporni skrob", koji je u stanju da dopre do debelog creva, a da ga želudačni sok potpuno ne rastvori. Ovo je glavni razlog zašto je hladni krompir zdraviji. Zapravo, tek kada se potpuno ohladi pojavljuje se ova "stabilnost".

Probiotska svojstva

Krompir
foto: Printscreen

Glavna prednost "otpornog" skroba je to što deluje kao prebiotik. Drugim rečima, hrani dobre bakterije u crevima, pružajući im povoljno okruženje. Zahvaljujući tome, bolje se kontroliše šećer u krvi, koža se pročišćava, uspešno se kontroliše apetit, što za posledicu ima i bolju kontrolu telesne težine jer se izbegava prejedanje.

Pomaže pri gubitku težine

Kada vrući krompir uđe u želudac, u stanju je da izluči velike količine šećera, koji se kasnije talože u masti. Ali, ako se ova namirnica jede hladna, u njemu će biti daleko manje kalorija. Ne samo da neće uticati na povećanje telesne težine, već će i podstaći varenje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.