RECEPT
JEDINA PRAVA ŠOPSKA SALATA: Po ovome možete prepoznati da je ORIGINAL (RECEPT)
Po čemu ćete prepoznati original - po ukusu, razume se
POTREBNI SASTOJCI
paradajz - 400 g
krastavac - 250 g
pečena paprika - 1 kom. zelena
crni luk - 1 glavica
kravlji sir - 200 g
peršun - 1/2 veza, sitno seckan
sirće
ulje
so
masline
zelena paprika - za ukras
peršun - nekoliko stabljika za ukras
NAČIN PRIPREME
Po čemu ćete prepoznati original - po ukusu, razume se.
Šopska salata potiče iz sada već davne 1956. godine i izmišljena je od profesionalnih kuvara iz bugarskog državnog hotelskog preduzeća Balkanturist, koji su radili u restoranu Černomorec u odmaralištu Družba (danas poznato kao Sveti Konstantin i Elena). Šopska salata menja nekoliko varijanti svog izgleda do 1970. godine i to pre svega na osnovu namirnica - sa sirovom paprikom, sa pečenom paprikom, sa ljutom paprikom, sa sirom, bez sira. Ideja je bila da se kroz jelo predstavi bugarska zastava i da se pretvori u predjelo koje promoviše Bugarsku.
Sir iz salamure je obavezan u Šopskoj salati, a originalan recept uključuje još i paradajz, krastavac, pečenu papriku, crni luk, peršun, masline, ulje, sirće i so.
Paradajz se seče na kocke. Krastavac se ljušti i seče na kolutove ili polukolutove. Paprika se seče na trake. Luk i peršun se seckaju sitno.
Sve se prebacuje u posudu, posoli se i dodaje se ulje i sirće po ukusu.
Promeša se, salata se rasporedi u tanjire i oblikuje se u kupu.
Odozgo se obilno posipa rendanim kravljim sirom.
Salata se ukrašava maslinama, zelenom paprikom i grančicama peršuna.
Prijatno!
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!