JEDINA PRAVA ŠOPSKA SALATA: Po ovome možete prepoznati da je ORIGINAL (RECEPT)
Šopska salata, Foto: Profimedia

RECEPT

JEDINA PRAVA ŠOPSKA SALATA: Po ovome možete prepoznati da je ORIGINAL (RECEPT)

Po čemu ćete prepoznati original - po ukusu, razume se

Objavljeno:

POTREBNI SASTOJCI

paradajz - 400 g

krastavac - 250 g

pečena paprika - 1 kom. zelena

crni luk - 1 glavica

kravlji sir - 200 g

peršun - 1/2 veza, sitno seckan

sirće

ulje

so

masline

zelena paprika - za ukras

peršun - nekoliko stabljika za ukras

Kuvanje
foto: Profimedia

NAČIN PRIPREME

Po čemu ćete prepoznati original - po ukusu, razume se.

Šopska salata potiče iz sada već davne 1956. godine i izmišljena je od profesionalnih kuvara iz bugarskog državnog hotelskog preduzeća Balkanturist, koji su radili u restoranu Černomorec u odmaralištu Družba (danas poznato kao Sveti Konstantin i Elena). Šopska salata menja nekoliko varijanti svog izgleda do 1970. godine i to pre svega na osnovu namirnica - sa sirovom paprikom, sa pečenom paprikom, sa ljutom paprikom, sa sirom, bez sira. Ideja je bila da se kroz jelo predstavi bugarska zastava i da se pretvori u predjelo koje promoviše Bugarsku.

Sir iz salamure je obavezan u Šopskoj salati, a originalan recept uključuje još i paradajz, krastavac, pečenu papriku, crni luk, peršun, masline, ulje, sirće i so.

Paradajz se seče na kocke. Krastavac se ljušti i seče na kolutove ili polukolutove. Paprika se seče na trake. Luk i peršun se seckaju sitno.

Sve se prebacuje u posudu, posoli se i dodaje se ulje i sirće po ukusu.

Promeša se, salata se rasporedi u tanjire i oblikuje se u kupu.

Odozgo se obilno posipa rendanim kravljim sirom.

Salata se ukrašava maslinama, zelenom paprikom i grančicama peršuna.

Prijatno!

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.