STARINSKI RECEPT ZA KAČAMAK: Samo naše BAKE znaju TAJNI SASTOJAK, generacije su na OVOME ODRASLE
Kačamak, Foto: Printscreen Youtube / Milan Strasni 2

njamiii

STARINSKI RECEPT ZA KAČAMAK: Samo naše BAKE znaju TAJNI SASTOJAK, generacije su na OVOME ODRASLE

Ono bez čega se skoro ne može zamisliti ovo starinsko jelo su kajmak, odnosno sir koji savršeno "idu" uz topao kačamak

Objavljeno:

Na ovom obroku odrasle su naše bake i deke, roditelji, a i mnogi od nas.

Kačamak je jedno od onih jela iz bakine kuhinje koje je obeležilo odrastanje mnogih generacija. Može da se pravi od belog ili žutog kukuruznog brašna, a još je bolji i zdraviji ako mu se, kada im je vreme, dodaju i sveže koprive.

1 / 6 Foto: Printscreen Youtube / Milan Strasni 2

Postoje razni recepti za ovo jelo, a Telegraf vam donos jedan od onih tradicionalnih. Kačamak je izuzetno zdrav obrok, naročito za mališane, jer blagotvorno utiče na čvrstinu kostiju kod najmlađih.

Sastojci:

2 velike šolje kukuruznog brašna

8 šolja vode

Palenta
foto: Profimedia

2 kašike masti

so

Priprema:

U šerpu sipajte vodu. Posolite je i stavite na vatru da proključa.U ključalu vodu postepeno sipajte kukuruzno brašno, najbolje ono samleveno na vodenici potočari, stalno mešajući varjačom.

Smanjite temperaturu i uz neprestano mešanje kuvajte dvadesetak minuta.Kad se smesa zgusne i vidi se dno šerpe kačamak je gotov.

Zagrejte mast tako da se otopi i "zacvrči", pa prelijte kačamak. Izmešajte i služite kao doručak. Ukoliko imate koprive malo ih blanširajte, sitno iscekajte, pa dodajte kačamaku. Tako će biti još zdraviji i hranljiviji.

Ono bez čega se skoro ne može zamisliti ovo starinsko jelo su kajmak, odnosno sir koji savršeno "idu" uz topao kačamak.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media