PEKAR OTKRIO TAJNU SOMUNA STARU DVA VEKA: Mekan je kao duša, a ljude ne mrzi da po NEKOLIKO SATI ČEKAJU U REDU
Foto: RTS Printscreen

SJAJNO

PEKAR OTKRIO TAJNU SOMUNA STARU DVA VEKA: Mekan je kao duša, a ljude ne mrzi da po NEKOLIKO SATI ČEKAJU U REDU

Jedna od 15 najnerazvijenijih opština u Srbiji, Prijepolje, šansu vidi u razvoju turizma. Manastir Mileševa i freska Belog anđela kao i rafting Limom privlače sve više gostiju. Međutim, mnogi u taj grad svraćaju i kako bi probali čuvene prijepoljske somune.

Objavljeno: 12:13h

Mirisi junećih ćevapa i tek pečenih somuna u Prijepolje protekle godine namamili su više hiljada turista koji često i ne znaju da grad na Limu ima pekarsku tradiciju dugu skoro dva veka.

U današnjoj Valterovoj ulici u Prijepolju nekada se nalazila čaršija. Ostalo je zabeleženo da je na primer 1914. godine samo na tom prostoru poslovalo 22 zanatske radnje. Između ostalih radili su i berberi, obućari, kujundžije i, za to vreme, veoma popularni pekari.

Redovi za somun česta su slika ispred najstarije pekare koja je i sama postala simbol grada.

„Recept je taj star i 200 godina možda 300, otkako se prave somuni, a prave se uvek na isti način. Tu je brašno, voda, kvasac i so, nema nikakvih aditiva nema ništa", navodi Salko Bajramović, pekar.

somun
foto: RTS Printscreen

Istog recepta se pridržava i Salkov brat Sejo koji, u vreme velikih praznika, dnevno ispeče i isporuči nekoliko hiljada somuna.

„Znači, narod ovde voli burek, somun i ćevape. Sve ovo ostalo što dolazi, to je manje bitno, ali mi smo za to vezani i najviše volimo to da jedemo i to je tako ja mislim stolećima", navodi Sejo Bajramović, pekar.

A baš taj zanat ima perspektivu jer Prijepolje postaje prepoznatljivo po somunima.

„Prijepolje se izdvaja po tome što posebno ističe pojedine delove gastronomske ponude kao što su ćevapi i somuni. Nije bilo neke veće inicijative za zaštitom ali mislim da bi nam to pomoglo ka većoj prepoznatljivosti na regionalnom i evropskom tržištu", navodi Ilda Čolović, direktorka TO Prijepolje.

Na evropskom turističkom tržištu grad Divca i Valtera predstavlja i Beli anđeo, zatim najstariji kuran na Balkanu, očuvana priroda limske doline... A somuni su - samo mamac.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.