IMENA KOJA SE DAJU DEVOJČICAMA ROĐENIM U MAJU! Tri imena su posebno moćna
ilustracija, Foto: Profimedia

Savet!

IMENA KOJA SE DAJU DEVOJČICAMA ROĐENIM U MAJU! Tri imena su posebno moćna

Šta je imendan? Ovo je dan sećanja na sveca u čiju je čast osoba krštena.

Objavljeno:

Koje ime za devojčicu rođenu u maju odgovara svetom kalendaru? O tome - u članku. Posebno za one koji svoju ćerku žele da nazovu lepim imenom, za vas smo odabrali smo 3 najlepša i retka sa liste.

14. maj - Tamara

Sveta Blažena Kraljica Gruzije. Ikona koja prikazuje Tamaru nije tako česta u ruskim crkvama. U međuvremenu, tokom njene vladavine, za Gruziju su nastupila "slatka vremena".

Ali prvo stvari. Sveta Tamara je ćerka cara Georgija. Umro je sedam godina nakon što ju je proglasio kraljicom. Tamara je preuzela tron. A njene prve riječi bile su riječi da je majka udovica i otac siročadi.

Tako je počela vladavina sveca. Učinila je mnogo dobrih stvari za svoje podanike i za crkve. Ukinula je prevelike crkvene poreze, podigla mnoge crkve i olakšala sudbinu seljaka. Sveta Tamara je uklonila one koji su zloupotrebljavali svoja ovlašćenja na vlasti. Na njihovom mestu su stajale druge osobe, mnogo pristojnije.

Tamara je ime za devojčicu rođenu u maju. Sada je to vrlo retko. Ali njegova lepota neće ustupiti mnogim modernim imenima.

15. maj - Zoja

15. maj je dan sećanja na mučenicu Zoju Atalsku. Po čemu je ovaj svetac poznat? A zašto je njeno ime uvršteno u imena za devojčice (maj) po crkvenom kalendaru? Zato što je Zoja prihvatila mučeničku smrt u mesecu maju. Sve je jednostavno.

Šta se dogodilo prije nekoliko hiljada godina u Ataliji? Zoe, njen muž i dva sina bili su Katulovi robovi. Ovaj plemeniti Rimljanin je bio paganin. Ali dok su mu služili, sveci se nikada nisu oskvrnili hranom i pićem, koji su bili žrtvovani idolima.

Devojčica
foto: Profimedia

Jednom je Katul poslao Zojinog muža u Tritoniju. I sinovi budućeg mučenika, ne želeći da žive pored pagana, odlučili su da pobegnu. Majka ih nije blagoslovila da pobegnu. Tada su sinovi odlučili da ispovjede svoju vjeru pred Katulom. Zoya im je dala svoj majčinski blagoslov za ovaj korak. Kirijak i Teodul, tako se zvao mladić, otvoreno su ispovedali veru u Hrista pred svojim "šefom".

Katul ih je poslao s majkom u Tritoniju. Nadao se da će roditelji uspeti uveriti mladiće da napuste svoj pogled na svet i obožavaju paganske bogove. Neko vreme porodica je živela mirno. Ali gozba je došla u čast Katulovog sina. I pozvali su svetu obitelj u Ataliju. U Katulovoj kući priređena je gozba, a robovima se delila hrana koja se smatrala žrtvom idolima. Zoja je psima bacila meso i natočila vino. Saznavši za to, Katul je bio besan. Prvo se rugao sinovima sveca, a potom su Zoya i njen muž Esper mučeni.

Zoya takođe pripada majskim imenima po kalendaru (za devojčice). Na grčkom znači "život". Mala Zoechka se skoro nikad ne viđa. I ime je divno: ljubazno, ljubazno. Najviše za devojku čiji je rođendan pao na proleće. Na kraju krajeva, proleće je rađanje života. Priroda se ponovo rađa.

18. maj - Irina

Ukratko o svetoj velikomučenici Irini Makedonskoj. Ranije je ovo ime bilo uobičajeno, ali sada je izgubilo svoju popularnost. Irina se može naći među odraslim ženama čija je starost prešla granicu od 40 godina.

U međuvremenu, Irina se poziva na imena za djevojčice po mjesecima u maju. To se odnosi na imena svetaca čiji se spomendan slavi u maju.

Hajde da ne lupetamo i vratimo se velikomučenici Irini. Živela je u Makedoniji, bila je ćerka vladara Licinija. A pre krštenja zvala se Penelopa. Licinije je nadgledao obrazovanje svoje kćeri. Mentor joj je bio izvesni Alelijanac. Hrišćanin po veri. Devojčica je krštena. Apostol Timotej ju je krstio, Irina je odbila bračni život sluge Božije. Iako su devojci plemeniti muškarci ponudili brak.

Majci je bilo drago što se njena ćerka okrenula Hristu. Otac se u početku nije bunio, ali je onda počeo tražiti od Irine da napusti svoje hrišćanstvo i prinese žrtvu paganskim bogovima. Devojka je to kategorički odbila. I Licinije je naredio da svoju ćerku baci pod kopita konja.

Nijedna životinja nije naudila Svetoj Devici. Samo se jedan konj oslobodio. I povukao Licinijevu ruku s njegovog ramena. Kroz Irinine molitve, ruka je pala na svoje mesto. Videvši ovo čudo, mnogi su poverovali u Hrista. Uključujući Irinine roditelje. Licinije je povukao sa sebe vladina ovlašćenja.

Videvši takvo čudo, Sedikija je i sam prihvatio Hristovu veru. I Irina se zajedno sa svojim mentorom povukla u planinsku pećinu. Ušla je sama, i naredila svom saputniku da zatvori ulaz velikim kamenom.

Tri dana kasnije, kada su pomerili kamen i ušli u pećinu, telo svetitelja tamo nije pronađeno.

Ko jos?

Ko još slavi Glafiru i Teodoru, Niku i Anastaziju, Anu i Taiziju, Maure i Muze. Imena su lepa, zvučna i prilično retka, sa izuzetkom Ane i Anastasije. Uprkos tome, nemoguće je reći o svim ovim svecima.

Koje je najbolje ime odabrati?

Koja su "najjača" imena za devojčice rođene u maju? Ne postoji takav koncept. Svaki svetac je jak. I roditelji biraju ime, fokusirajući se na njihov ukus. Najljepše od navedenih imena je Aleksandra. Najređa je Matrona. Sve ostalo je na roditeljima.

Zaključak

Djevojčice rođene u maju imaju niz karakterističnih osobina. Pre svega, to je njihov integritet. Pored toga, majske devojke su direktne, dosledne, skoro uvek dođu na svoj način, a veoma retko dolaze do kompromisa.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.