KAŽU DA JE OVAJ CVET DOSTOJAN BOGOVA: Simboliše MUDROST, posadite GA U SVOJOJ BAŠTI
perunika, Foto: Printscreen/youtube/Mala Masa

divan ukras svake bašte

KAŽU DA JE OVAJ CVET DOSTOJAN BOGOVA: Simboliše MUDROST, posadite GA U SVOJOJ BAŠTI

Perunika ima dvoredo sabljasto lišće i razgranato stablo na kome cvetaju mirisni i krupni cvetovi

Objavljeno: 22:08h

U našim krajevima ova biljka je poznata pod nazivom perunika, što takođe ima posebno značenje

Jedan od najmoćnijih simbola nade, vere, mudrosti, poštovanja i trajnog prijateljstva je iris, odnosno perunika.

Ime Iris nosi po grčkoj boginji Iridi, dok naziv perunika koji se odomaćio u našim krajevima, potiče od imena staroslovenskog boga groma Peruna i njegove žene Perunike.

Prema legendi, upravo ono mesto gde Perun baca svoje munje a duga dodiruje zemlju, je mesto gde se perunika rađa. Zato ne čudi što se za iris često može čuti da je cvet dostojan bogova.

Čak i originalan naziv “iris” (što u prevodu znači duga) je u direktnoj vezi sa grčkom boginjom Iridom koja je sa nebeskih visina prenosila poruke bogova i dugom šarala po nebu. Samim tim, ona je predstavljala neku vrstu magične veze između neba i zemlje.

Simbolika

Zahvaljujući jednoj ovako moćnoj legendi, perunika je postala simbol nade, vere i dubokog poštovanja, a to su prepoznale i mnoge kraljevske porodice koje su ovaj cvet ubrzo počele da koriste kao svojevrstan lični simbol.

Azijska tradicija peruniku prepoznaje kao simbol takozvane plave krvi, a širom Japana je cenjena i kao cvet kojim se nagrađuju dobra, herojska dela. Zanimljivo je da se upravo na Dalekom Istoku iris uzima i kao moćan cvet odbrane, koji ne samo da štiti dom i ukućane od negativne energije, već istovremeno brani čoveka i iznutra. Oplemenjuje dušu, relaksira telo, a podjednako važno mesto zauzima i u parfimeriji i kozmetici.

Perunike su zaista najbolji mogući poklon u prilikama kada nekome želite jasno i glasno da saopštite neku svoju poruku. Ta poruka, u zavisnosti od boje, može u prvi plan staviti vašu: čestitost i dobrotu (beli iris), strast i požudu (žuti), veru i nadu (plavi), mudrost i ozbiljnost (ljubičasti).

perunika
foto: Printscreen/youtube/Mala Masa

Karakteristike, vrste i sadnja

Zna se da postoji preko 200 vrsta irisa i još mnogo sorti. Najviše se gaje visoki i srednje visoki iris. Njegovo cveće je popularno i kao rezano pa se koristi često u cvećarstvu i u bogatim cvetnim aranžmanima za svečane prilike.

Period cvetanja perunike je od početka maja do kraja juna, a neke vrste održavaju svežinu cvetovado septembra. Irisi će bujnije cvetati na sunčanom mestu, jer ako su u senci može da se desi da uopšte ne procvetaju, piše cvecarstvo.com.

Perunika ima dvoredo sabljasto lišće i razgranato stablo na kome cvetaju mirisni i krupni cvetovi. Najčešće cveta u raznim nijansama plave a zatim i u beloj, žutoj, bež, ljubičastoj, roze i crvenoj boji. Obično daje dva do tri cveta na vrhu stabljike.

Neke vrste su posebno atraktivne zbog cvetova u kombinaciji dve boje. Na cvetovima su dekorativne dlačice. Iris može da poraste u visinu i do jednog metra. Postoje i niske vrste koje porastu svega dvadesetak centimetara u visinu.

Perunikama najviše prija plodno, drenirano, neutralno do blago kiselo zemljište. Birajte za gajenje irisa sunčana mesta u bašti. Zalivanje treba da bude umereno tokom intenzivnog rasta biljke dok zemlja treba da bude skroz suva.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.