SOČNO, DA SOČNIJE NE MOŽE: Evo kako da napravite NAJUKUSNIJE ĆEVAPE KOD KUĆE! (RECEPT)
Foto: Profimedia

NJAMI

SOČNO, DA SOČNIJE NE MOŽE: Evo kako da napravite NAJUKUSNIJE ĆEVAPE KOD KUĆE! (RECEPT)

Koren reči ćevap je persijskog porekla, a znači prženo meso, ali postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke.

Objavljeno: 23:44h

Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji.

Dakle pravi ćevapi se prave samo od mesa i začina, ne dodaju se u njih jaja, hleb, prezle i drugi dodaci. Neki iskusni proizvođači čak kažu da svinjetina nema mesta u ćevapima, ali ipak da se malo ublaži jak ukus junetine i ovčetine nije loše dodati malo i svinjskog mesa.

Ono što važi za pravilo jeste da meso koje se koristi za ćevape nikako ne sme da bude nemasno. Kada je junetina u pitanju, idealno je koristiti kvalitetne masnije delove, poput mesa sa rebara i vrata:

Sastojci za smesu: 1kg junetine od vrata, 50ml vode, kašičica soli, 1/3 kašičice bibera, 3 čena sitno seckanog belog luka.

Mleveno meso
foto: Profimedia

Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelijte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider, piše Stvarukusa.

Nakon tih par sati, a pre nego što se pređe na pravljenje ćevapa, u ovu količinu mesa se umeša i 1 kašičica sode bikarbone da budu „vazdušastiji“.

Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.