ZNATE LI KOLIKO JE VISOKA CECA? Nikad ne biste pogodili
Ceca, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

znate li?

ZNATE LI KOLIKO JE VISOKA CECA? Nikad ne biste pogodili

Pred publikom je prvi put zapevala kada je imala samo pet godina. U pitanju je bila neka seoska priredba. Niko od prisutnih u lokalnom domu kulture nije očekivao „tako zreo nastup

Objavljeno: 11:05h

Mnogi će reći da se o Ceci sve zna, drugi da je ona velika tajna i da se o njoj zna samo ono što je ona želela da se zna. Njeni fanovi dobro znaju i sitne, gotovo nebitne detalje iz njenog života. Rođena je u selu Žitorađa 14. juna 1973. godine kao Svetlana Veličković, od oca Slobodana i majke Mire. Do Cecinog pojavljivanja za Žitorađu skoro da niko nikada nije ni čuo. Selo kao i svako drugo u južnoj Srbiji, jedna škola i dve kafane, tako otprilike. Mama Mira bila je seoska učiteljica, otac Slobodan mašinbravar, kasnije predsednik opštine Žitorađa i politički funkcioner. Sestra Lidija mlađa je od nje jedanaest meseci. Svetlana je rano detinjstvo provela, kako je kasnije govorila, tipično za sve devojčice sa sela. Ni bolje ni gore.

Oni koji Cecinu karijeru prate s izuzetnom pažnjom i strašću, barataju podatkom da je Ceca progovorila već sa šest, a prohodala sa samo devet meseci. Bila je, kažu, napredno dete. Pred publikom je prvi put zapevala kada je imala samo pet godina. U pitanju je bila neka seoska priredba. Niko od prisutnih u lokalnom domu kulture nije očekivao „tako zreo nastup“. Sve ih je oduševila Mirina i Slobina mala. Bilo je, međutim, situacija u Cecinom detinjstvu kada njena porodica baš i nije plivala u sreći i blagostanju. Pasionirani biografi navode i sledeći podatak: vraćajući se s priredbi iz susednih sela, neretko se dešavalo da Cecina majka ostane bez para za autobusku kartu. Ceca je kasnije s ponosom govorila o tim danima siromaštva i priznavala da je zbog toga ponekad i plakala…

Bila je dobar đak u osnovnoj školi, ali pošto joj se karijera pevačice, a ubrzo i velike zvezde rano dogodila, napustila je školovanje. Njen razredni starešina u školi u Žitorađi često je govorio „da će od ove male biti nešto“. I pored toga što je bila solidan đak, Ceca posle završetka osmog razreda napušta školovanje. Nisu pomogle ni molbe majke, prosvetnog radnika, da ipak završi i srednju školu, pa da onda radi šta hoće. Karijera je bila preča i jača. Mnogo godina kasnije Ceca je vanredno završila Srednju veterinarsku školu, odsek: tehničar svinjarstva. Ceca je kasnije isticala da je uvek želela da bude pevačica ili glumica. Govorila je:

1 / 7 Foto: Printscreen

–Stalno sam se ogledala kada sam bila devojčica, i mama mi je govorila da ću morati da se udam za čoveka čija će cela kuća biti u ogledalima. Dok sam bila mala, maštala sam da budem poznata pevačica, stalno sam bila ispred ogledala, zamišljala mikrofon i pevala.

Kasnije su joj i oni koji je ne vole priznavali da je imala poseban osećaj za medije, da ih je „kupovala“ svojom neposrednošću, „dečjim osmehom“, iskrenošću... Tako i kada su joj „spočitavali“ uticaj na mlade kada je već „narasla“ u fenomen, iskreno i bez osećaja krivice, govorila je:

–Nemam vremena za knjigu, pozorište, operu, volim da pratim modne časopise, prosto se razbolim kad vidim koliko dobrih modela ima. Ja sam zaljubljenik u garderobu, cipele, dobru šminku, to me nekako oduševljava.

Svetlana –Ceca Ražnatović imala je nekoliko prelomnih godina u svom životu. Jedna od njih je 1987. Imala je tek 14 godina kada je u njen život, priča kaže, sasvim slučajno ušao harmonikaš, kompozitor i aranžer novokomponovane narodne muzike Mirko Kodić. Za „Blic Puls“ on danas priča:

–Ja imam kuću na moru u mestu Utjeha u Crnoj Gori. To je malo mesto između Ulcinja i Bara i svake godine tamo letujem. Te davne 1987. Ceca je letovala sa roditeljima u Utjehi. Jedno veče zapazio sam devojčurka, gotovo devojčicu, u jednom restoranu. Nije tamo nastupala za novac, već bi otpevala poneku pesmu kada bi joj stariji i iskusniji pevači to dopuštali. Odmah sam u njoj prepoznao talenat, što je ona u godinama koje su sledile i dokazala. Dobro je pevala, imala je „ono nešto“ što je neobjašnjivo, a što moraju da imaju zvezde. Ona ima specifičan vokal, seksi hrapav, puno južnjačkog ritma u sebi. Razgovarao sam sa njenim roditeljima i pozvao je da dođe u Beograd. Oni su pristali, a ona se baš radovala. Kao dete, što i jeste bila.

–Sve ostalo je istorija –kaže Kodić. –Odveli smo je, pokojni Doca Ivanković i ja, u PGP RTB da snimi svoju prvu ploču. Ni dinara nisam uzeo za to.

Za mnoge je nepoznata informacija da je Ceca visoka 1.73.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.