SUTRA JE VELIKA (STRAŠNA) SUBOTA: Svaki VERNIK zna DA OVO NIKAKO NE SME DA SE RADI NA TAJ DAN
Krst, Foto: Marina Lopičić

praznik

SUTRA JE VELIKA (STRAŠNA) SUBOTA: Svaki VERNIK zna DA OVO NIKAKO NE SME DA SE RADI NA TAJ DAN

Stari veruju da se zbog toga na taj dan obavezno treba učiniti neko dobro delo ili udeliti milostinja siromašnima, veruje se da će se to višestruko vratiti dobročinitelju

Objavljeno:

Velika subota ili strašna subota je hrišćanski praznik posvećen uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Pravoslavna crkva i vernici veruju da je Hristos bio toga dana telom u grobu, a duhom u Adu, a u isto vreme “na prestolu bio sa Ocem i Duhom, samim tim što je On sveprisutni Bog, neodvojiv od druga dva lica Svete Trojice”.

Na taj dan je Isus Hristos pokazao da je došao kraj starom veku koji je bio obeležen svetkovanjem subotnjeg dana, i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan njegovog vaskrsenja.

Sveta Petka, Crkva, ljudi, Maske, svetac
foto: Aleksandra Čolić

Stari veruju da se zbog toga na taj dan obavezno treba učiniti neko dobro delo ili udeliti milostinja siromašnima, veruje se da će se to višestruko vratiti dobročinitelju.

Velika subota je dan kada se tihuje i moli. U večernjim časovima, toga dana, plaštanica se iznosi ispred hrama, nosi se oko crkve triput i ponovo spušta u grob. U jugoistočnom Banatu mese kolačiće koji se posle bdenija nose na groblje. Grob se preliva vinom i okadi. Na veliku subotu se ne radi u polju i žene ne rade ručne radove.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.