EVO ŠTA SE DEŠAVA U TELU KADA POSTIMO
Foto: Printscreen/Youtube/Svetogorac IC XC NIKA

OBRATITE PAŽNJU

EVO ŠTA SE DEŠAVA U TELU KADA POSTIMO

Zbog čega grešimo kada post ovako posmatramo? Zbog čega post nije dijeta i zbog čega on treba zapravo da se sastoji više od voća i povrća?

Objavljeno: 10:12h

Neki post koriste kao povod da tu vrstu ishrane nazovu dijetom i kao cilj zadaju sebi gubljenje kilograma. Kako post zapravo nije i ne treba da bude izgladnjivanje, već bogat i raznovrsni meni voća i povrća bez životinjskih namirnica - greše i oni koji kao post vide jedenje isključivo testa i peciva iz po koju jabuku i vodu. Ono što treba da znate jeste da ne postoje medicinski dokazi koji kažu da odricanjem hrane životinjskog porekla možete izgubiti kilograme, već potpuno suprotno - dolazi do nagomilavanja suvišnih kilograma zbog neraznovrsne ishrane i povećanog unosa ugljenih hidrata.

Šta se dešava u telu kada ste na posnoj ishrani?

Posna hrana
foto: Profimedia

Dobro isplaniran post može biti svojevrsna šema ishrane koja se može okarakterisati kao dijeta pogodna za čišćenje organizma.

Raznovrsnost i adekvatna zamena namirnica životinjskog porekla može zapravo da ispoštuje posne zahteve, a da ujedno i pročisti organizam.

Naravno, sve uz promišljenu šemu ishrane tokom 6 nedelja koliko traje post. Post je dugo posmatran kao proces koji osim duhovnih pročišćenja služi kao oslobađanje od toksina. Posna ishrana prema tome donosi dobrobit intenstionalnom traktu, ubrzava metabolizam i podstiče gubitak telesne težine, međutim upravo ove činjenice nisu potkrepljene medicinskim istraživanjima. Ovakav ishod važi samo ukoliko je hrana pažljivo probrana i nejednolična. Nutricionisti se slažu da posnom hranom, koja je zasnovana na ribi, povrću, žitaricama, biljnom ulju i voću, možemo mnogo toga da učinimo za naše zdravlje, ali upravo upozoravaju da post nikako ne treba shvatiti kao dijetu. Najviše pažnje zapravo treba dati varenju na koje najviše utiče nagla promena ishrane i prelazak na posnu hranu koja podrazumeva suzdržavanje od velikog broja namirnica potrebnih organizmu. Zbog toga treba obratiti pažnju na voće i povrće koje se unosi. Većina ih obiluje vlaknima, a osim banana mogu da se uzimaju špargla, luk i sočivo. Ove namirnice sadrže prebiotike sastojke kojima se hrane probiotici što za posledicu ima efikasnije i brže varenje.

ljudsko telo, Telo, Organizam, muskulatura
foto: Profimedia

Posna hrana inače godi varenju, ali opet ako preteramo čak i sa voćem može doči do pretvaranja ugljenih hidrata u masne naslage. Nužne posledice preteranog unošenja ugljenih hidrata su nadutost koju ste sigurno osetili posle konzumacije testa kao i podrigivanje nakon obilnog masnog obroka koje prati težina u želudcu. Izgladnjivanje na račun posta koji podrazumeva ishranu samo na voću i vodi takođe dovodi do toga da telo troši svoje dragocene zalihe i dovodi vas u stanje izgladnelosti, umora i manjka energije. Možda ćete izgubiti kilograme, ali će organizam ostati bez bogatih nutrijenata koji su na dnevnom nivou potrebni za pravilno funkcionisanje organizma. Jabuka i časa vode na dan jednostavno nisu dovoljni. Da li svako može da bude na posnoj ishrani?

Kratkotrajni post možda neće naškoditi većini ljudi stabilnog zdravlja, ali za pojedince koji pate od dijabetesa, povišenog pritiska ili druge neke bolesti koja zahteva raznovrsnu ishranu to može biti opasno. Takve osobe, ako žele post, moraju posebno da se posavetuju sa nutricionistom i lekarom. Post međutim ima i dugoročni uticaj koji rezultira opasnim posledicama zbog siromašnog unosa namirnica zbog čega se naglo troši mišićno tkivo usled čega je telo umorno, a vrtoglavice česte.

Post nije dijeta - reč o zdravoj šemi ishrane

Post
foto: Printscreen/Youtube/Svetogorac IC XC NIKA

Ako ste među onima koji poste, ali u svojoj ishrani nemate uključeno često voće i povrće već vam se ishrana zasniva na hlebu, testu ili krompiru - mogućnost da se u postu zapravo oslobodite od toksina ili pak smršate je nemoguća. Siromašna dijeta i višak masnoća i kalorija nisu nikako kombinacija za poboljšanje zdravlja, a kamoli za mršavljenje, što je još jedan dokaz da post nije dijeta. Sa takvom ishranom vaše telo će neizbežno žuditi za svežim voćem i povrćem, mlečnim proizvodima i zdravi, telesni sistemi rade zajedno i daju efekat. Posni jelovnik možda može biti zdrav i vi možete biti uvereni da svom organizmu činite najbolje, no sve očigledno to ima i svoje protiv. U Srbiji generalno ne postoji navika da se vodi računa o kalorijama, a tokom posta se upravo zbog navike da se jedu ugljeni hidrati unos kalorija i povećava. Sa druge strane ne postoji ni kvalitet pravljenja raznovrsnih posnih jela. Ako se sve sastoji od hleba, džema i drugih peciva - povećanje telesne težine je neizbežno, potvrđuju i nutricionisti. Posna ishrana isključuje namirnice životinjskog porekla i ne zasniva se isključivo na ugljenim hidratima. Poenta je u raznovrsnosti pa otuda i pojam da posno može biti dijeta. Upravo dobro promišljen posni meni koji uključuje dosta povrća i voća može uticati i na gubljenje kilograma. Preporuka je da za vreme posta konzumirate više organske hrane

Ukoliko ste u mogućnosti, uzmite organske namirnice, Jer ćete organizam zapravo očistiti na taj način od viška vode, kiselina i otrova - pa samim tim i stomak postaje manji. Da bismo očistili organizam ne moramo gladovati, kažu nutricionisti već samo biljnu hranu rasporediti i smanjiti unos zasićenih masti.

Budući da post podrazumeva umerenost u svemu, naravno da svaki višak hrane opterećuje organizam. Meso sadrži dosta organskog gvožđa koje organizam dobro iskorišćava, pa tokom posta treba koristiti namirnice bogate ovim mineralom – pšenične klice, spanać, semenke bundeve, integralne žitarice, jezgrasto voće (bademe, lešnike…) u sirovom stanju.

(Espreso/ Organicnet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.