KUĆNI LJUBIMCI KOJI SU IDEALNI ZA BAKE I DEKE: Oni uživaju sa STARIJIM OSOBAMA, idealna KOMBINACIJA!
Foto: Profimedia

savet!

KUĆNI LJUBIMCI KOJI SU IDEALNI ZA BAKE I DEKE: Oni uživaju sa STARIJIM OSOBAMA, idealna KOMBINACIJA!

Iako nema sumnje da kućni ljubimci igraju veliku ulogu u životima svojih vlasnika, studije otkrivaju da pružaju ogromne zdravstvene prednosti starijim osobama.

Objavljeno:

Osobama koje žive same, ovi kućni ljubimci pomažu da prevladaju usamljenost. A osim toga, pružaju osećaj sigurnosti!

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, posedovanje kućnog ljubimca može smanjiti krvni pritisak, nivo holesterola, stres i anksioznost. Uz to, svakodnevne šetnje sa psima povećavaju mobilnost starijih osoba.

Svaka odrasla osoba je drugačija. Neki penzioneri vole da putuju i tražiće saputnika. Drugi žele ljubimca koji će im se sklupčati u krilu pred televizorom. Starije životinje obično su omiljeni kućni ljubimci za penzionere jer se lako prilagođavaju mirnijem načinu života. Za starije osobe sa alergijama ptice i ribe čest su izbor.

Koji su najbolji ljubimci za starije osobe?

Pre nego što kući dovedete životinju, potrebno je razmotriti zdravstveno stanje starije osobe, njenu mobilnost, finansijsku situaciju i osobnost, kažu stručnjaci. Sistem podrške je takođe važan jer će starijim osobama možda biti potrebna pomoć u brizi za kućnog ljubimca. Udomljavanjem kućnog ljubimca starija osoba stiče dragog prijatelja i pritom spašava život.

Psi

Manji stariji psi savršeni su prijatelji za starije osobe. Oni su mirni, većinom im odgovara život u kući, obučeni su da mirno hodaju na uzici i poslušni su. Stariji psi uživaju u šetnjama i jednako se rado sklupčaju na kauču sa svojim vlasnikom dok gleda televiziju ili čita knjigu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Starije mačke su izvrsna opcija za starije osobe, posebno one koji provode puno vremena kod kuće. Mačke rado ostaju u zatvorenom prostoru i uživaju da provode duge sate sklupčane u toplom krilu. Prema American Humaneu, većini odraslih mačaka potrebno je samo 20 do 30 minuta igre dnevno. Za zabavu mačića mogu se iz udobnosti fotelje koristiti igračke u obliku lasera ili štapa za pecanje, što je prednost za starije osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Papagaji

Ptice, a posebno papagaji, odličan su izbor za starije osobe. Zahtevaju minimalno čišćenje i održavanje, a istovremeno pružaju društvo. Oni su inteligentne, privržene ptice koje uživaju u ljudskoj interakciji.

Zečevi

Prema rečima stručnjaka, zečevi starijim osobama pružaju mnoge prednosti. Mali su i tihi, društveni i vole maženje. Mogu se naučiti na korišćenje kutije za obavljanje nužde, a i relativno je lako brinuti se o njima jer im je potrebna samo hrana, voda i čista kutija za nuždu. Osim toga, uživaju u četkanju, što starije osobe može opustiti i pomoći im da se povežu sa svojim pahuljastim prijateljima.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.