TURCI IMAJU SVOJ SPECIJALITET KOJI PO NAZIVU PODSEĆA NA BUREK: Kombinacija TESTA i MESA se TOPI, ovo NISTE OKUSILI
Čeburek, Foto: Printscreen/Youtube/ Плюшка&Ватрушка

RECEPT

TURCI IMAJU SVOJ SPECIJALITET KOJI PO NAZIVU PODSEĆA NA BUREK: Kombinacija TESTA i MESA se TOPI, ovo NISTE OKUSILI

Kad su čeburci gotovi, spuštajte ih na papirni ubrus da se ocede od viška ulja, pa ih služite uz kiselo mleko, jogurt ili pavlaku

Objavljeno:

Kombinacija testa i mesa uvek garantuje gurmanski doživljaj - valjda je zato burek sa mesom toliko i popularan na balkanskim prostorima.

U Turskoj je, pak, tu kulinarsku slavu preuzeo čeburek, tačnije lepinjice od brašna punjene dinstanim mlevenim mesom. Iako bi zbog naziva mnogi pomislili da je reč o nekoj varijaciji na temu bureka, čeburek i burek zapravo su slični samo po nazivu. Ovo jelo, koje se najčešće služi za doručak ili večeru, veoma je popularno i u Grčkoj i Rusiji.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Плюшка&Ватрушка

Dok je imperativ za dobar burek važno da bude vruć i mastan, dotle čeburek sadrži minimalnu količinu masnoće, a može se jesti i kad se sasvim ohladi.

Sastojci:

500 g mekog brašna

250 ml vode

2 kašike ulja, plus ulje za prženje

Čeburek
foto: Printscreen/Youtube/ Плюшка&Ватрушка

prstohvat soli

500 g mlevenog mesa

2 glavice crnog luka

biber, suvi biljni začin

Priprema:

U veću posudu sipajte brašno, dodajte vodu, ulje i malo soli, pa dobro umesite testo. Posle pet minuta mešenja, prekijte testo krpom i ostavite da odstoji pola sata.

Za to vreme očistite luk, iseckajte ga sitno, pa ga izdinstajte na malo ulja. Kad luk postane staklast, dodajte mleveno meso, pa nastavite sa dinstanjem dok meso ne pobeli. Potom dodajte biber i malo suvog biljnog začina, sve dobro promešajte i ostavite da se prohladi.

Testo podelite na 12 jednakih delova i svaki oblikujte u lopticu. Razvucite oklagijom svaku lopticu, na sredinu stavite prohlađen fil, pa preklopite i viljuškom pritisnite krajeve testa tako da zatvorite čeburek.

Na isti način utrošite ostatak testa i mesa.

U tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje spuštajte čebureke i pecite ih dok ne porumene. Kad su čeburci gotovi, spuštajte ih na papirni ubrus da se ocede od viška ulja, pa ih služite uz kiselo mleko, jogurt ili pavlaku.

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.