REDOVNO ČISTITE, A KUĆA JE OPET PRLJAVA? To je zato što pravite OVE GREŠKE
Čišćenje, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

REDOVNO ČISTITE, A KUĆA JE OPET PRLJAVA? To je zato što pravite OVE GREŠKE

7 grešaka koje sigurno pravite i zbog kojih vam je kuća često prljava iako redovno čistite

Objavljeno:

Čišćenje kuće sigurno nije nešto u čemu većina vas uživa, ali je svakako nešto što mora da se radi.

Poznat vam je i taj osećaj da već dugo čistite, ali kako prođe nekoliko minuta i vlaga se povuče, vi uvidite da niste uradili posao kako treba.

Umesto da besomučno rintate i ponavljate posao, možda treba da promenite obratite više pažnje na to kako obavljate te poslove, jer postoji mogućnost da pravite grešku zbog koje vam rezultati manjkaju.

1 / 4 Foto: Profimedia

1. Koristite prljav pribor

Pre nego što uopšte počnete da čistite, potrebno je da se uverite da su svi alati za čišćenje u dobrom stanju kako potezima metlom, krpom i džogerom ne biste samo razmazivali prljavštinu i dalje širili bakterije po kući.

Uverite se da se sve krpe za čišćenje, četke za ribanje i krpe redovno čiste i dezinfikujte predmete kao što je toaletna četka nakon svake upotrebe. Za dobre rezultate redovno praznite usisivač i postarajte se da njegov filter bude čist.

2. Trljate mrlje

Kada se na vašem tepihu ili komadu odeće pojavi mrlja, vi gotovo instinktivno počnete da je trljate vlažnom krpom ili četkom, misleći da ćete je teko ukloniti. Međutim, pravite sebi time medveđu uslugu, jer tako samo pomažete prljavštini da prodre dublje u tkaninu.

Najbolje je da krpu samo prislonite na mrlju, kako bi se upila tečnost koja je napravila, a kasnije operite predmet onako kako to treba da se radi.

3. Prebrzo čistite

Pošto svim sredstvima za čišćenje treba vremena da počnu da deluju, neophodno je da im date to vreme, odnosno, da ih ne uklonite prebrzo.

4. Brišete sunđerom

Sunđer se česot koristi prilikom čišćenja kuhinjskih površina, što nikako nije dobro, jer je sunđer pravo leglo bakterija. Nema potrebe govoriti previše o situaciji u kojoj isti sunđer koristite za čišćenje različitih površina, jer time samo širite bakterije po kući.

Najbolje je da koristite različite, čiste krpe, ili da sunđer menjate redovno.

5. Koristite istu krpu

Ista situacija kao i sa sunđerom. Ukoliko istu krpu koristite za brisanje više različitih površina, samo pospešujete širenje klica i bakterija po kući.

6. Nema protoka vazduha

Sigurno ste primetili da brisanjem prašine samo podižete njene čestice u vazduh. Na dnevnoj svetlosti, vidite mali milion tih čestica kako neometano leti kroz vazduh.

U toku brisanja prašine, preporučuje se da napravite promaju ili uključite ventilaciju, kako bi prašina odlazila tamo gde želite, a to je sigurno van vaše kuće.

7. Čistite odozdo nagore

Ukoliko prvo očistite pod, pa onda pređete na police, sto ili kuhinjske elemente, nećete uraditi bukvalno ništa, jer ćete svu tu prašinu ponovo sa nameštaja baciti na pod.

On će se tako ponovo isprljati, a vaše prvobitno brisanje je bilo uzaludno. Najbolje je da počnete od vrha prostorije (skupljanje paučine, brisanje ormara i visokih polica…) pa da pod očistite na kraju.

( Espreso / Net.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.