AKO KORISTITE ŠTAPIĆE ZA UŠI, ODMAH PRESTANITE: Pojaviće vam se ODVRATNA stvar, ali to nije NAJGORE
Foto: Profimedia

vodite računa

AKO KORISTITE ŠTAPIĆE ZA UŠI, ODMAH PRESTANITE: Pojaviće vam se ODVRATNA stvar, ali to nije NAJGORE

Ubuduće ćete razmisliti dvaput pre nego što posegnete za štapićima za uši

Objavljeno:

Ušni vosak je prirodna mast koja štiti osetljivu kožu u ušnom kanalu, a nastaje nakupljanjem mrtvih ćelija kože i drugih materija iz ušnog kanala, te može uzrokovati zapušenost u ušima ili nelagodu.

Lekari preporučuju da se ušni vosak ne čisti, osim ako uzrokuje probleme sa sluhom ili ako ga jednostavno ima previše. Ali koji je pravi način da ga očistite iz ušiju?

Kako savetuju stručnjaci, vosak ne bi trebao čistiti štapićima za uši jer možete oštetiti slušni kanal i uzrokovati više štete nego koristi.

Upamtite tri glavna razloga zašto bi trebalo da ih izbegavate.

1. Verovatno ćete ušni vosak ugurati dublje u bubnu opnu

2. Guranje štapića može dovesti do pucanja bubne opne ili infekcije uha

3. Guranje voska dalje u uho može uzrokovati njegovo začepljenje

Dakle, često čišćenje ušnog voska nije potrebno jer on pruža zaštitnu barijeru bubnoj opni, pritom koristeći antibakterijska svojstva za zadržavanje prljavštine u ušnom kanalu, kako bi se izbeglo oštećenje bubne opne.

Ovo ne znači da apsolutno nikada ne treba da čistite unutrašnjost uha. Naime, postoji nekoliko sigurnijih načina kako možete ukloniti vosak iz uha, a svi su vrlo jednostavni.

Uvo, Uši, Bol
foto: Profimedia

Soda bikarbona

Pola kašičice sode otopite u 60 ml tople vode i pritom koristite prokuvanu vodu koja se ohladila. Sipajte rastvor u bočicu s kapaljkom i nagnite glavu na stranu. Ukapajte par kapi rastvora u uho i ostavite do sat vremena pre nego što isperete vodom.

Proces ponavljajte jednom dnevno, najduže dve nedelje.

Isipiranje uljem

Upotrebite prirodna ulja poput dečjeg, kokosovog ulja, glicerina, mineralnog ili maslinovog ulja za ispiranje ušiju.

Kokos

Sipajte ulje uz pomoć kapaljke dok vam je glava nagnuta na stranu. Držite ju nagnutu pet minuta i to ponovoite dva puta dnevno. Ulje omekšava naslage ušnog voska što mu može pomoći da lakše ispadne iz ušnog kanala.

Kokos, Kokosovo ulje
foto: Profimedia

Ispiranje ušiju

Nagnite glavu na stranu, stavite peškir ispod uha i pomoću bočice s kapaljkom lagano ukapajte vodu u ušni kanal. Pustite da voda stoji unutra kako bi se omogućilo temeljno ispiranje koje pomaže izbacivanju zarobljenog voska.

Stručnjaci kažu i kako ova metoda može da se kombinuje s prethodne dve, ali tada je potrebno isprati uho 5-15 minuta pre primene jedne od te dve metode.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.