UPOZORENJE! Ovi kućni aparati mogu da UBIJU VAŠEG PSA
Foto: Profimedia

OPASNOST

UPOZORENJE! Ovi kućni aparati mogu da UBIJU VAŠEG PSA

Stres utiče na njihovo srce

Objavljeno:

Već vam je poznato da stres neupitno loše utiče na zdravlje, kako ljudi, tako i životinja. Kada se radi o kućnim ljubimcima, naročito psima, pojedini kućni aparati i njihovo korišćenje, predstavljaju pravu noćnu moru za naše krznene prijatelje.

Istraživanje američkog Univerziteta Dejvis u Kaliforniji pokazala je da mnogi ljudi nisu upoznati sa činjenicom da uobičajeni kućni uređaji, poput usisivača ili mikrotalasne, odnosno zvukovi koje ovi aparati prave, plaše njihove pse.

U ispitivanju je učestvovalo 368 osoba, inače vlasnika pasa. Bila su im postavljana pitanja o reakcijama njihovih ljubimaca na svakodnevne zvukove u domaćinstvu.

Pokazalo se da glasni, isprekidani zvuci, poput signala za praznu bateriju, detektora dima ili detektora ugljen-monoksida, izazivaju veći strah kod pasa, nego što to rade konstantni, niskofrekventni zvukovi, poput onih koje ispušta usisivač.

1 / 3 Foto: Profimedia

– Mnogi su bili iznenađeni reakcijama svojih ljubimaca, smatrajući to neobičnim, pa čak i neopravdanim. Treba imati na umu da su psi individualni i da se razlikuju po svojoj osetljivosti na buku. Na primer, možete imati nekoliko pasa u domaćinstvu, a samo jedan će pokazati intenzivne reakcije na pomenute zvukove – objasnila je Ema Grig, jedna od organizatora ispitivanja.

Poznato je da preveliko uzbuđenje, strah i stres, utiču nepovoljno na kućne ljubimce, naročito na njihovo srce. Stoga, ne bi bilo loše da svi vlasnici pasa urade sve što mogu akko bi zaštitili svoje kuce od zvukova koji im smetaju.

To ćete najlakše uraditi ako psu odvlačite pažnju igračkama ili grickalicama. Možete ih držati u krilu dok su neki aparati uključeni, kako bi se oni osećali bezbedno.

Takođe, u prodaji se mogu naći i bešumni uređaji, kojih se vaš pas sigurno neće plašiti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.