PRVI SIMPTOMI PROLEĆNE DEPRESIJE! Neki mogu biti itekako opasni
Depresija, Foto: Profimedia

JESU VAM POZNATI?

PRVI SIMPTOMI PROLEĆNE DEPRESIJE! Neki mogu biti itekako opasni

Sezonska depresija, u ovom slučaju prolećne depresivno rapoloženje, javlja se usled naglih promena temperature, a mentalno stanje može se manifestovati jer su telu potrebni vitamini.

Objavljeno:

Simptomi koji ukazuju na prolećnu depresiju.

Kada se završi zima i dođu topliji dani, uglavnom svi očekujemo poboljšanje raspoloženja, ali mnogi se suoče sa nedostatkom energije, umorom, razdražljivi su. Sezonska depresija, u ovom slučaju prolećne depresivno rapoloženje, javlja se usled naglih promena temperature, a mentalno stanje može se manifestovati jer su telu potrebni vitamini.

Nedostatak vitamina, nesanica, hronični umor, konstantna pospanost, loše raspoloženje, tuga, osećaj nezadovoljstvo - sve su ovo stanja koja u proleće ne treba zanemarivati. Ukoliko je zbog toga ugrožen svakodnevni život, neophodno je obratiti se stručnjaku u vidu psihologa i psihoterapeuta.

Tokom dugih zimskih meseci, telo iscrpljuje svoj resurs. U proleće energija počinje da se oporavlja, na pozadini toga dolazi do oštrog oslobađanja hormona. Mentalno stanje nije u stanju da se nosi sa oštrim naletima hormona. Zimi je telo snadbevano vitaminima u malim količinama, bilo je malo sunčeve svetlosti, manje vremena se provodilo na svežem vazduhu, kao rezultat toga, imuni sistem je oslabljen. Takođe, u proleće se može pojaviti alergija na cvetanje, zbog čega se pogoršava fizičko stanje, a samim tim i raspoloženje. Ako primetite simptome alergije kod sebe, trebalo bi da se obratite lekaru koji će vam dati adekvatnu terapiju.

Glavni simptomi prolećne depresije

1 / 9 Foto: Profimedia

umor, pospanost

bezvoljnost, nemotivisanost i nedostatak ritma u svakodnevnom životu

stvari i ljudi koji su ranije pružali zadovoljstvo prestali da donose radost

pesimistične misli

anksioznost

problem sa apetitom

Ukoliko kod sebe primećujete simptome, važno je da se prvo konsultujete sa lekarom.

Kako se nositi sa depresivnim raspoloženjem tokom proleća:

Česte šetnje na svežem vazduhu u prirodi - Boravak na sunčevoj svetlosti nadoknađuje zimski nedostatak vitamina D i sunčeve energije. Čak i po oblačnom vremenu izađite na vazduh.

Idite u teretanu ili vežbajte kod kuće - Svaka fizička aktivnost u dovoljnoj meri smanjuje rizik od lošeg raspoloženja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.