JAPANSKA KRILATICA : Ove 3 osobine su bitnije od INTELIGENCIJE, lepote i talenta
Lepota, Foto: Profimedia

mudrost

JAPANSKA KRILATICA : Ove 3 osobine su bitnije od INTELIGENCIJE, lepote i talenta

Pametna osoba se neće previše hvaliti svojim veštinama jer zna da tako sama sebi može stvoriti neprijatelje, a to mu može doneti brojne poteškoće i nevolje.

Objavljeno:

Mnogi veruju da im lepota, inteligencija i talenat mogu biti od velike pomoći u postizanju uspeha, ali Japanci se ne slažu sa tim. To su osobine koje čoveka mogu odvesti do cilja, ali ga ne mogu učiniti mudrijim i jačim.

Inteligencija jeste jako važna, ali ako čovek ne zna da je koristi, neće mu puno pomoći. Pametna osoba se neće previše hvaliti svojim veštinama jer zna da tako sama sebi može stvoriti neprijatelje, a to mu može doneti brojne poteškoće i nevolje.

Lepota nam može pomoći da ostavimo dobar utisak i impresioniramo druge. Lepota može pomoći ženi da nađe svoju sreću i da zadrži ljubav u svojoj porodici. Lepota može pomoći muškarcu da postane jači, da nađe ljubav i sreću, ali šta se dešava ako se osoba oslanja samo na lepotu i svoj fizički izgled? Tada se osoba ne razvija, ne radi na sebi i veruje da sve može postići zahvaljujući svojoj lepoti i izgledu. Često zaboravljamo da lepota može dovesti do zavisti i pokvariti odnose među ljudima. Lepota nam ne pomaže uvek da nađemo sreću već ponekad može izazvati sukobe.

Talenat može pomoći čoveku da postigne mnogo toga u životu. Osoba koja zna da iskoristi svoj talenat na pravi način može postići mnogo više nego što se od nje očekuje. Talenat nam pomaže da se istaknemo tamo gde drugi ne mogu, ali isto tako talenat može izazvati prezir i zavist kod drugih. Japanci veruju da postoje tri osobine koje su važnije od inteligencije, talenta i lepote, a to su osećaj za meru, strpljenje i sposobnost ćutanja. Ove kvalitete nam mogu biti mnogo korisnije od inteligencije, talenta i lepote. Strpljenje nam pomaže da ne skrenemo sa puta ako ne uspemo.

Ono nam pomaže da izdržimo svaku neprijatnu situaciju, pomaže nam da postanemo jači i čekamo pravi trenutak. Osećaj za meru nas uči da ne budemo zavidni, uči nas kako da se ponašamo kada imamo malo i kada imamo mnogo. Sposobnost ćutanja nam pomaže da održimo dobre odnose sa ljudima.

To znači da nam za postizanje ciljeva nije uvek potrebna inteligencija, već strpljenje, sposobnost ćutanja i osećaj za meru kao što kaže japanska mudrost. “U ljudskom karakteru postoje tri zlatne osobine, strpljenje, osećaj za meru i osećaj za ćutanje. Ove osobine nam ponekad pomažu više nego inteligencija, talenat i lepota.”

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.