KUVARICA OTKRILA NAJVEĆU GREŠKU KOJU PRAVITE KADA SPREMATE JAJA NA OKO: Dobro obratite PAŽNJU NA ULJE
Jaja, Foto: Profimedia

niste znali

KUVARICA OTKRILA NAJVEĆU GREŠKU KOJU PRAVITE KADA SPREMATE JAJA NA OKO: Dobro obratite PAŽNJU NA ULJE

Dodala je da je najvažniji deo procesa osigurati da vam ulje bude vruće pre nego što i pomislite na razbijanje jaja

Objavljeno: 20:15h

Verovatno mislite da je lako ispeći jaja, zar ne? Samo ga stavite u tiganj na nekoliko minuta i posao je gotov. Ipak, postoji ključna greška koju mnogi od nas čine svaki put kada peku jaja na oko zbog koje ne ispadnu toliko ukusna.

1 / 5 Foto: Profimedia

Prema savetima raznih kuvara, ono u čemu većina nas greši jeste količina ulja koju koristimo pre nego što razbijemo jaja u tiganj, jer zbog pogrešne količine jaja ne ispadaju onako kako bismo želeli. Trik za usavršavanje hrskavog pečenog jaja jeste u ulju – i to u puno ulja. Prema rečima kuhara, potrebno vam je dosta ulja u tiganju da bi ova metoda funkcionisala, a ulje mora biti vruće. Proces zahteva gotovo duboko prženje jaja kako bi se postigla željena hrskavost.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube / My Tasty Pot

Dodala je da je najvažniji deo procesa osigurati da vam ulje bude vruće pre nego što i pomislite na razbijanje jaja. Trik je u korišćenju ulja koje je dovoljno vruće da jaje pucketa u ulju i mora ga biti dovoljno da pokrije tiganj.

"Da biste dobili i odozgo savršeno pečena jaja, prelijte ih kašikom vrućeg ulja, a možete staviti i poklopac na tavu, pa će toplina i para zatvoriti vrh, sa savršenim žumanjkom i mekanim belancem”, objasnila je.

Jaja
foto: Profimedia

Ako više volite jaja koja nisu delimično hrskava, možete slediti ove savete Džejmi Olivera koji voli pečena jaja pripremljena tako da smanjite vatru i pečete ih vrlo polako, što daje odlične rezultate, ali duže traje.

Pečeno jaje ne sme biti gumeno, a žumanci poput želea. Stavite tiganj na srednje jaku vatru sa kašičicom maslaca ili ulja. Pričekajte da se zagreje i održavajte vatru na istoj temperaturi, ali jaje ne treba previše krčkati u ulju.

Zatim, nakon što se jaje peče minut na izravnoj vatri, sipajte malo krupne morske soli po vrhu, a zatim smanjite vatru na nisku i stavite poklopac za još jedan minut pečenja. Preostala toplina skuvaće površinu pa neće biti nedovoljno kuvanog belanca, a žumanci će i dalje biti zlatni, tečni i ukusni.

(Espreso / Mirror)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.