SLANINU NA OVAJ NAČIN DO SADA NIKO NIJE OKUSIO: Namaz od KOG KREĆE VODA NA USTA, a 1 POVRĆE daje ŠMEK (RECEPT)
Slanina, Foto: Profimedia

NEŠTO DRUGAČIJE

SLANINU NA OVAJ NAČIN DO SADA NIKO NIJE OKUSIO: Namaz od KOG KREĆE VODA NA USTA, a 1 POVRĆE daje ŠMEK (RECEPT)

Začiniti biberom i solju po ukusu, s tim da je potrebno imati na umu da je slanina sama po sebi slana i da ne želite da preterate

Objavljeno:

Džem od kajsija, šljiva i svakako od smokvi na vrhu su liste džemova koje svi vole.

Ali, danas ne govorimo o slatkim džemovima, već o nečem što se savršeno uklapa u priču o posluženju koje uključuje hrskavi hleb, sir i orašaste plodove. U pitanju je jedan jedini džem od slanine, koji s razlogom zauzima počasno mesto na stolu kada pripremate slano predjelo. Ne ustručavajte se da uz njega poslužite maslinke, kriške jabuka ili grilovani sir.

Sastojci:

450g slanine, isečene na kockice

- 1 luk, sirno iseckan

- 2 čena belog luka, samlevena

- so i biber

- ½ šolja smeđeg šećera

- ½ šolja jabukovog sirćeta

- ½ šolja vode

Priprema

Slaninu staviti u tiganj i pržiti na srednjoj temperaturi dok se masnoća na istopi i ivice postanu hrskave. Kada je gotova prebaciti je na tanjir obložen ubrusom da se ocedi. Sačuvati dve kašike masti od slanine u tiganju, a ostatak baciti. Vratiti tiganj na vatru i dodati luk, pa uz povremeno mešanje dinstati oko 5 minuta. Umešati zatim beli luk i dinstati dok ne zamiriše još minut. Začiniti biberom i solju po ukusu, s tim da je potrebno imati na umu da je slanina sama po sebi slana i da ne želite da preterate.

S druge strane sjediniti smeđi šećer, jabukovo sirće, vodu i slaninu. Pojačati vatru i uz često mešanje kuvati dok se tečnost ne smanji i džem ne dobije lepljivu, sirupastu strukturu. Džem se po želji možete služiti topao ili hladan, a u hermetički zatvorenoj posudi možete ga držati u frižideru i do nedelju dana.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.