AKO URADITE OVU STVAR DOK MOKRITE, UGROZIĆETE ŽIVOT: Mnogi od nas to mahinalno rade
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

AKO URADITE OVU STVAR DOK MOKRITE, UGROZIĆETE ŽIVOT: Mnogi od nas to mahinalno rade

Mnoge žene prave baš ove greške, ne znajući da time ugrožavaju svoje zdravlje

Objavljeno: 13:44h

Ako se ne uradi ispravno, u najboljem slučaju, često ćete ići u toalet, a u najgorem, rizikujete da dobijete gadne infekcije - od kojih neke mogu biti opasne po život.

Prof. Stergios Stelios Doumoučsis, konsultant akušer i ginekolog, kao i vodeći stručnjak za uroginekologiju, rekao je da ženska anatomija čini žene sklonijim ka problemima "tamo dole", iz nekoliko razloga.

Prvo, njihova mokraćna cev (cev kroz koju prolazi urin) je kraća, što olakšava klicama da putuju gore.

- Takođe, kraća uretra, sa biomehaničke tačke gledišta, ima veliki uticaj na kontinenciju. Ako žena ima urinarnu infekciju ili urinarnu inkontinenciju, u poređenju sa muškarcem, može imati više neprijatnosti. Drugo, životni tok žena je povezan sa mnogo promena u oblasti u vezi sa hormonima i reproduktivnim događajima, kao što su trudnoća, porođaj, postnatalni period i menopauza.

Oni, pored starenja, mogu dovesti i do poremećaja karličnog dna, poput prolapsa, koji mogu uticati na funkciju donjeg urinarnog trakta.

Zbog svega što je rečeno, važno je da žene obrate veliku pažnju na svoje navike mokrenja, kako bi sprečile poremećaje i osigurale da se brzo leče kada se problemi pojave.

1. Brisanje od pozadi ka napred

Toalet papir, Tkanina
foto: Printscreen/TikTok/TikTok/channonrose1

Profesor Stergios kaže:

- Važno je izbegavati brisanje od pozadi ka napred. Postoji bogata bakterijska flora oko anusa i perianalnog područja, vagine, labija i genitalnog trakta. Brisanje može preneti bakterije iz jednog područja u drugo.

Brisanje od pozadi ka napred, moglo bi da pomeri fekalije i bakterije iz zadnjeg prolaza ka napred, gde je otvor uretre.

Ovo je težak i brz način da se dobije infekcija urinarnog trakta, koja može izazvati peckanje sa mokrenjem, bol i stalnu potrebu za korišćenjem toaleta. Potrebno je lečenje antibioticima.

2. Previše brisanja

- Brisanje ponekad može izazvati iritaciju veoma osetljive kože - rekao je profesor Stergios i dodaje:

- Ponekad kada se obrišete, ostaci toalet papira ostaju tamo, što je manje higijenski i može izazvati iritaciju i potencijalnu infekciju, posebno ako ovi ostaci ostanu tamo satima.

Ovo se dešava zbog upotrebe papira lošeg kvaliteta ili prekomernog brisanja.

Pojednostavite i koristite samo nekoliko listova za nežno brisanje (NE od pozadi ka napred!).

3. Određivati vreme za mokrenje

Toalet papir, WC, WC šolja, Mala nužda, Velika nužda, Kupatilo, Toalet
foto: Profimedia

Pokušajte da ne steknete naviku da idete u toalet "za svaki slučaj" ili da odredite vreme odlaska u toalet – osim ako vam to nije rekao specijalista.

Profesor Stergios kaže da bi to "preventivno pražnjenje" moglo biti uobičajeno na određenim poslovima.

Kao nastavnik, na primer, možete ići u toalet u isto vreme svakog dana (pre svakog časa), čak i ako vam to nije potrebno, da biste izbegli potrebu da piškite tokom časa.

Profesor Stergios je upozorio:

- Bešika se može naviknuti da ne skladišti dovoljno urina. Bešika bi normalno skladištila najmanje 450-500 ml. Ali ako idete u toalet svakih pola sata ili svakih sat vremena, bešika se koristi za skladištenje manjih količina koje mogu biti 200 ml ili manje. Dakle, uloga bešike kao rezervoara, kao organa za skladištenje, mogla bi biti ugrožena. Tada će bešika tražiti da idete svaki sat čak i ako ne želite - kaže profesor.

On još dodaje da nema štete u držanju male količine urina, dok zaista ne treba da odete u wc.

Ono ne izaziva infekcije urinarnog trakta, kako bi neki mogli da tvrde, inače bi stanje bilo češće kod ljudi kao što su medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici, koji rade u smenama i ne mogu uvek da prave redovne pauze.

- Preventivno pražnjenje je prihvatljivo kao posredna vrsta prakse - rekao je profesor Stergios.

Odlazak na piškenje pre dugog putovanja vozom ili pre gledanja filma, na primer, je prihvatljiv, ali to redovno raditi, kao navika, nije poželjno.

Ponekad je uobičajeno pražnjenje povezano sa stresom ili anksioznošću, a ne samo direktno sa problemima bešike.

4. Čekate dok ne budete očajni

Iako ne bi trebalo da idete prečesto u toalet, takođe ne morate da zadržavate urin dok "ne puknete".

Profesor Stergios ističe da treba da idete u toalet kada je "vaša bešika udobno puna i osećate jaku želju".

Objašnjavajući proces punjenja bešike, rekao je:

- Prvi signal je prvi osećaj punjenja bešike. Drugi je kada počnete da razmišljate o odlasku u toalet. Onda imate jaku želju da prekinete ono što radite, kao što je gledanje filma. Tada možete osetiti da je već "hića" i da morate odmah da reagujete - kaže doktor i savetuje:

- Ne morate da dođete do te faze, da iskusite "hitnost", jer to može biti neprijatan osećaj.

5. Pijete previše vode

Profesor Stergios sugeriše da pijenje mnogo vode nije neophodno, bez obzira na tvrdnje da će vam pomoći da poboljšate zdravlje.

Rekao je: - U redu je da pijete 1,5 do 2,5 litre dnevno. Očigledno, ako puno vežbate ili je topao dan, dobro je da pijete i više. Vidim mnogo žena kako nose flašicu vode, piju otprilike šest ili sedam litara dnevno, verujući da je "dobro za njih" da se previše hidriraju. Preopterećenje tečnošću neće pomoći bešici, jer može izazvati poliuriju, što znači proizvodnju previše urina. Nije verovatno da će izazvati bilo kakve zdravstvene probleme, ali će rezultirati više poseta toaletu - navodi doktor i dodaje da je prosečna količina odlaska u toalet tokom dana šest do osam, sa jednim do dva odlaska noću.

6. Ne ispraznite bešiku u potpunosti

Možda ne shvatate da se vaša bešika ne isprazni pravilno svaki put kada koristite toalet.

- Mogao bi postojati osnovni uzrok disfunkcije mokrenja - rekao je profesor Stergios.

Ako se mokraćna bešika ne prazni kako treba, to može da izazove zadržavanje mokraće i rezultira infekcijama ili kamenjem u bešici.

- Pošto infekcije mogu dovesti do sepse ili infekcije bubrega, ako imate simptome nepotpunog pražnjenja bešike, bilo bi dobro da proverite stanje kod specijaliste.

Simptomi uključuju spor mlaz urina, naprezanje radi mokrenja, isprekidan mlaz, dvostruke ili višestruke šupljine u nizu i potrebno je neko vreme da mokrenje počne.

- Osećaj nepotpunog pražnjenja je osećaj pune bešike čak i nakon što ste bili u toaletu - rekao je profesor Stergios. Možda imate i nadimanje iznad karličnog područja.bMožete sedeti dva, tri ili čak četiri puta na toaletu da biste osetili da ste ispraznili bešiku. To se može desiti povremeno, ali ako se to dešava svaki put, možda postoji uzrok.

Uzroci mogu uključivati blokadu neke vrste, kao što je prolaps bešike ili materice ili ožiljci u uretri.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.