BEBINE STVARI NIKAKO NE PERITE SA SVOJIM: Evo kako pravilno da vodite računa o benkicama i pelenama!
Ilustracija, Foto: Profimedia

savet za mame

BEBINE STVARI NIKAKO NE PERITE SA SVOJIM: Evo kako pravilno da vodite računa o benkicama i pelenama!

Korisno bi bilo da znate da postoje mašine koje imaju poseban “baby” program. On može da pere dečiju odeću na 40 i na 60 stepeni, zavisno od toga šta perete

Objavljeno:

O bebinim stvarima je neophodno da posebno vodite računa.

Njihova nežna koža, još uvek je osetljiva pa i najmanji pogrešan spoljni nadražaj može da dovede do iritacije.

Za početak, savetuje se svim roditeljima da u prvom periodu po rođenju, platnene pelene i benkice ne perui sa svojom garderobom, već posebno.

Kada perete stvari koje dolaze u direktan kontakt sa bebinom kožom, savetuje se da koristite pretpranje. Još bolje rešenje je takozvani antialergijski program koji pojedine mašine imaju.

Korisno bi bilo da znate da postoje mašine koje imaju poseban “baby” program. On može da pere dečiju odeću na 40 i na 60 stepeni, zavisno od toga šta perete.

Beba
foto: Profimedia

Apsolutno je neophodno da novu garderobu za bebicu operete pre nego što je beba obuče. Kako biste izbegli osip, koji mogu da izazovu prašina i naslage od dugog stajanja u radnji, ap i štetni mikrobi koji su se skupili na garderobi od tuđih ruku, preporučuje se da operete nove benkice, čarapice i sve što dodiruje bebinu osetljivu kožu.

Bebin veš razvrstajte po boji, kako bi bela odelca i benkice duže zadržala svoju boju.

Za pranje bebine odeće, ne smete da koristite bilo koji prašak. Preporuka je da potražite onaj na kom stoji takođe oznaka “baby” koja govori da preparat neće naštetiti bebi.

Zatim trebate da pogledate deklaraciju da se postarate da ne sadrže previše jake parfeme i supstance poput SLS ili SELS, izbeljivače poput hlora i slično. Ne bi bilo loše da koristite tečne deterdžente za veš jer se lakše ispiraju, čime izbegavate rizik od iritacije, jer zadržavanje praška na vešu može da izazove osip i svrab.

Omekšivači, iako zaista imaju nežne i lepe mirise, nisu najbolje rešenje za bebinu odeću. Ne samo da mogu da iziritiraju kožu, već mogu da naštete i bebinom čulu mirisa.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ukoliko, pak, odlučite da koristite omekšivač, neka on bude blagog mirisa, bez veštačkih boja, i sa što manje štetnih sastojaka, a ne bi bilo loše da koristite i one koji imaju oznaku “baby”. Preporuka je da bebinu odeću sušite u mašini, koja će je omekšati i, pored toga, uništiti štetne mikrobe.

Plus trik za pranje bebinih stvari u mašini su da uvek imate mrežicu za delikatno rublje u koju ćete staviti sitan veš, poput čarapica i kapica, kako se ne bi zagubio u filteru mašine. Takođe možete, ako perete vašu jače zaprljanu odeću ili donji veš, nakon pranja uključiti samočišćenje mašine.

Možete, umesto toga, da sipate 2 kesice sode bikrabone i malo sirćeta u odeljak za prašak i uključite na kratak program. Ova kombinacija čisti sve cevi i cevčice mašine ali i sam bubanj i uklanja moguće ostatke prljavštine i kamenca.

Kada se radi o pelenama, one ne moraju, kao nekada, da se otkuvavaju. Možete efikasno da ih operete na 90 stepeni.

Bonus video:

06:42

Espreso Twitter: Nada Macura

(Espreso/rastimozdravo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.