OVAKVU SODU BIKARBONU NIKAKO NEMOJTE DA KORISTITE ZA JELA: Malo ko zna da OVAKO IZGLEDA KADA JE POKVARENA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Ilustracija

trik

OVAKVU SODU BIKARBONU NIKAKO NEMOJTE DA KORISTITE ZA JELA: Malo ko zna da OVAKO IZGLEDA KADA JE POKVARENA

Ako slučajno nađete neotvorenu kutiju sode bikarbone, velika je verovatnoća da je i sadržaj i dalje dobar, čak i ako je istekao rok trajanja

Objavljeno: 21:52h

Soda bikarbona može se koristiti za gotovo sve, od kuvanja do čišćenja, ali i ona ima rok trajanja.

S obzirom na to da je primena sode bikarbone zaista široka, važno je znati je li njen rok trajanja još uvek važeći. Srećom, postoji vrlo jednostavan način koji otkriva je li vreme da otvorite novi paketić sode bikarbone.

Važno je napomenuti da što je soda bikarbona svežija, to je njena učinkovitost u receptima veća. Jednom kada se kutija sode bikarbone otvori, ima rok trajanja oko šest meseci do godinu dana.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ako slučajno nađete neotvorenu kutiju, velika je verovatnoća da je i sadržaj i dalje dobar, čak i ako je istekao rok trajanja (obično oko 18 meseci od trenutka kada je puštena u prodaju).

Kako znati je li soda bikarbona i dalje dobra i učinkovita?

Ovo je najjednostavniji način kojim ćete to otkriti: u nekoliko kapi kisele vode, poput limunovog soka dodajte kašičicu sode bikarbone. Ako se smesa odmah i jako počne peniti, soda bikarbona i dalje je dobra za pečenje. Ako reakcija izostane, soda je izgubila moć dizanja i trebali biste je zameniti novom, neotvorenom kutijom. Novo pakovanje sode bikarbone držite na hladnom i suvom mestu.

Staru, nepotrošenu sodu bikarbonu nemojte bacati. Iako više nije pogodna za pripremu hrane i dalje se može koristiti za čišćenje. Odlična je za nežno ribanje površina kuhinje i kupatila, a od nje, na primer, možete napravite odličnu pastu od sode i vode ili ukloniti neugodne mirise iz frižidera, piše Tportal.

Bonus video:

06:42

Espreso Twitter: Nada Macura

(Espreso/hr.n1info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.