OVO JE NAJRASPROSTRANJENIJE ŽENSKO IME U SVETU: U 15. veku je BILO ZABRANJENO, a SRPKINJE GA PONOSNO NOSE!
Krštenje, Foto: Profimedia

značenje

OVO JE NAJRASPROSTRANJENIJE ŽENSKO IME U SVETU: U 15. veku je BILO ZABRANJENO, a SRPKINJE GA PONOSNO NOSE!

María je tokom celog 20. veka najučestalije špansko žensko ime - skoro 30 odsto Španjolki zove se Maria

Objavljeno:

Više predivnih značenja ima srpsko ime.

1 / 5 Foto: Profimedia

Marija je u raznim varijantama najrasprostranjenije žensko ime na svetu.

Kao ime Isusove majke, ime Marija simbolizuje čistu i duboku ljubav. U izvornom hebrejskom jeziku ime glasi Mirjam, a naš je oblik Marija prema latinskom Maria. Samo značenje imena Marija nije sigurno razjašnjeno. Po novijem tumačenju ime je izvedeno od egipatskog "mry" što znači "voljena", odnosno "od Boga voljena".

1 / 4 Foto: Profimedia

Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog "mir" (gorko) i "jam" (more) pa bi značenje bilo "gorčina mora". Prema tumačenju Eusebija iz Cezareje ime nosi značenje "kapljica mora" izvedeno od hebrejskog "mar" (kapljica) i "jam" (more). Zbog velikog poštovanja Bogorodice, u katoličkim zemljama je do 15. veka ime Marija bilo zabranjeno da se koristi kao krsno ime. U doba reformacije, katolici su sve više birali ime Marija kao simbol.

Ime Marija zastupljeno je u svim zemljama Evrope, Sjeverne i Južne Amerike i u delovima Azije. Posebne u Španiji i u latinskom delu Amerike ističe se bogat repertoar ženskih imena inspirisanih kultom Isusove majke. Iz toga su nastala i tzv. "marijanska imena".

María je tokom celog 20. veka najučestalije špansko žensko ime - skoro 30 odsto Španjolki zove se Maria. Marija se često pojavljuje i u sklopu s drugim imenima: Anna Maria, Maria Magdalena i slično. Drugi oblici imena Marija su Marijela, Marijeta, Mari(j)ola, Marika, Maruša, Maša, Mi(j)a, Ri(j)a, Majda, Mara, Mare, Marica, Marta, Mina, itd.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.