SVI KUPUJEMO SMRZNUTO VOĆE I POVRĆE, A NE ZNAMO JEDNU STVAR: Ova GREŠKA MOŽE SKUPO DA NAS KOŠTA
Foto: Profimedia

obratite pažnju

SVI KUPUJEMO SMRZNUTO VOĆE I POVRĆE, A NE ZNAMO JEDNU STVAR: Ova GREŠKA MOŽE SKUPO DA NAS KOŠTA

Budući da je mala verovatnoća da ćete voće i povrće pojesti odmah nakon što ga uberete, važno je znati da su zamrznute namirnice jednako kvalitetne kao i sveže povrće i voće koje se nalazi u supermarketima i na pijacama

Objavljeno: 15:27h

Kada kupujete voće i povrće, verovatno i ne razmišljate o tome da uzmete zamrznuto ako je na polici u marketu dostupno sveže. Stručnjak kaže da je dilema nepotrebna.

Osiim što nam je dostupno cele godine, zamrznuto povrće i voće je u savremenom načinu života daleko zgodnije za upotrebu. Nema više prohladnih ostava u kojim se čuva zimnica, a sam način takvog čuvanja voća i povrća je potisnut mogućnošću njihovog zamrzavanja. Da li ovako čuvani plodovi gube od svoje nutritivne vrednosti, odgovara Tatjana Popović, sertifikovana savetnica za ishranu.

– Od trenutka kada se plodovi uberu, počinje njihov proces truljenja, a time namirnice polako gube i svoje hranljive vrednosti. Budući da je mala verovatnoća da ćete voće i povrće pojesti odmah nakon što ga uberete, važno je znati da su zamrznute namirnice jednako kvalitetne kao i sveže povrće i voće koje se nalazi u supermarketima i na pijacama.

Industrijsko zamrzavanje plodova vrši se vrlo brzo, ponekad i nekoliko minuta nakon berbe, u šok-komorama, na temperaturama koje se kreću od -33 °C do -45 °C. Nakon trenutnog smrzavanja voće i povrće se skladišti u komorama za smrzavanje, najčešće na temperaturi od -18 °C ili -20 °C. Ovaj proces se sprovodi bez upotrebe hemikalija, te time ne samo da se sprečava razvoj bakterija, uz produžetak roka trajanja voća i povrća, već se čuvaju svi nutrijenti, vitamini, minerali i biljna vlakna.

Jednak ili bolji kvalitet

– Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da je sadržaj vitamina C u kukuruzu, pasulju i borovnicama veći u zamrznutim uzorcima u poređenju sa uzorcima iz frižidera, dok je sadržaj u jagodama, šargarepi, spanaću, grašku i brokoliju isti. Međutim, beta-karotena, vitamina A, bilo je manje u zamrznutim uzorcima. Više studija koje su uporedile sveže i zamrznute borovnice otkrile su da zamrznute zadržavaju sadržaj antioksidanasa i ortocijanina, bez ikakvih značajnih gubitaka. Druga studija otkrila je da su sveže borovnice, koje su bile hlađene 10 dana, kao što se obično dešava na putu između žetve, prodavnice i vaše kuhinje, imale manje fenolnih jedinjenja (fitohemikalija, poput antocijana) u poređenju sa istom količinom borovnica koje su bile zamrznute 90 dana – kaže Popović.

Ovo povrće ne zamrzavajte

Povrće, Zamrznuto povrće, Smrznuto povrće, Kuhinja, Zamrzivač, Kuvanje
foto: Profimedia

Neke vrste povrća promene ukus nakon odmrzavanja, te se ne preporučuje da ih tretirate na ovaj način. U ovu grupu spadaju celer, krastavac, zelena salata, luk, rotkvice, klice i paradajz

Rok trajanja zamrznutih namirnica

Povrće 9–12 meseci

Orašasti plodovi do 3 meseca

Citrusi do 3 meseca

Kuvani pirinač do 3 meseca

Živa jaja do 30 dana

Mleko 3–6 meseci

Začinsko bilje do 12 meseci

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.