EVO ŠTA DE DESI AKO POJEDETE JEFTINE NAMIRNICE: Kakav ŠOK ZA SVE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/salinasdamien

OBRATITE PAŽNJU

EVO ŠTA DE DESI AKO POJEDETE JEFTINE NAMIRNICE: Kakav ŠOK ZA SVE

Obavezno ih uvrstite u ishranu češće!

Objavljeno: 13:45h

Ukoliko se pitate kako jačati imuni sistem, hrana je jedan od načina. Doktorka Heder Mondej, smatra kako je svaka namirnica koja je bogata vitaminima i mineralima superhrana za imunitet.

Ipak, neke namirnice se ističu od drugih. Evo o kojih se 5 namirnica radi, a koje mogu ojačati i zaštiti imuni sistem.

Gljive

Gljive
foto: Profimedia

Gljive su poznate kao omiljena namirnica već hiljadama godina, a danas je moderna nauka pojasnila dodatno brojna dobra svojstva ove namirnice, a zavisno od vrste, ona može uticati na aktivnost imuniteta.

- Jako volim i šitake gljive, a studije su do danas i pokazale kako pružaju dobrobiti imunom sistemu koji će se lakše boriti protiv virusa i ćelija raka - zaključuje.

Đumbir

Đumbir
foto: Printscreen

Đumbir ima nekoliko jakih protuupalnih svojstava a uz to deluje kao antioksidant. Kako sadrži i đinđerol, bioaktivnu supstancu koja se pokazala kao obećavajuća kod prevencije kardiovaskularnih bolesti snižavajući nivo oksidativnog stresa u krvnim žilama, kao i upalnih procesa u području srca. Studije su do danas pokazale kako ekstrakt đumbira može biti prevencija za alkoholnu bolest jetre i sprečiti oštećenje jetre koja može biti posledica hemoterapije.

- Često preporučujem đumbir pacijentima koje muči mučnina, nadutost ili problemi s probavom. Možete ga koristiti svežeg ili od njega napraviti čaj - pojašnjava Mondej.

Brokoli

Brokoli
foto: Printscreen/Youtube/TV Hope

Puno se pažnje odnedavno daje brokoliju, navodnim izvorom najjačeg biohemijskog spoja koji će podržati zdravlje imunološkog sastava: Sulforafana. Sam po sebi se pokazao kao sastojak koji će povisiti nivo nekoliko komponenti antioksidanata. NRF-2 je jedna od komponenti u našim ćelijama, a naziva se i glavnim regulatorom antioksidanata što znači da će samo povećati proizvodnju nekog drugog.

NRF-2 može igrati veliku ulogu u smanjenju upalnih procesa koje se vide kod nekoliko stanja, poput raka, KOPB-a ili bolesti jetre. Najbolji način za konzumaciju brokolija je u sirovom obliku, na primer u salata, jer se sulforafan lako uništava prilikom kuvanja.

Beli luk

beli luk
foto: Printscreen/informer.rs

Ne samo da će svako jelo biti radi njega ukusnije, on sadrži i brojne komponente koje reguliraju imunološki sastav. Studije sprovedene o belom luku povećavaju rad NK stanica, vrste imunoloških stanica koje mogu ubiti ćelije tumora ili ćelije koje je napao virus. U isto vreme će on sniziti holesterol i krvni pritisak.

Dobar je za zdravlje iz još nekoliko razloga:

Bogat je vitaminom C koji je koristan pri zaštiti od prehlade te unutarnjih infekcija.

Izvor je organosumpornih spojeva (poput alicina) koji imaju imunomodulatorna svojstva i ublažavaju simptome gripa i prehlade.

Neka istraživanja pokazala su kako je beli luk odličan za kontrolisanje, ali i smanjenje telesne težine.

Beli luk poboljšava izgled kože jer pospješuje elastičnost kože, a usporava i starenje.

Preliminarne studije su pokazale da nanošenje posebnog češnjaka topivog u masti na bradavice rezultira nestankom bradavica u roku od dve nedelje.

Kurkuma

Kurkuma
foto: Profimedia

Ako morate odabrati jednu komponentu koja će podržati zdravlje imunološkog sastava onda je koren kurkume. Tu prekrasnu žutu boju daje kurkumin, koji ima brojne dobrobiti.

snižava nivo holesterola i kortizola

može sprečiti promene u imunološkom sustavu

smanjuje otoke na zglobovima

Odličan je začin za kuvanje iako može utiecati na to da zubi poprime žutu boju. Kako se ne apsorbira dobro u probavi, trebalo bi ga puno jesti kako bi se primetile promene u imunološkom sastavu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.