ZBOG OVE NAMIRNICE KOSA VAM OPADA KAO LUDA: Svi je jedemo, a OPASNIJA je od ijedne druge
Ćelavost, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

ZBOG OVE NAMIRNICE KOSA VAM OPADA KAO LUDA: Svi je jedemo, a OPASNIJA je od ijedne druge

Međutim, premalo natrijuma takođe može dovesti do problema s rastom kose, tvrdi Mur

Objavljeno:

Evo šta može da bude razlog proređivanja kose.

Mnogi muškarci imaju problem sa retkom kosom, koja s godinama, sve više opada ili se još više proređuje.

1 / 5 Foto: Profimedia

Međutim, u tom slučaju najpre treba da obratite pažnju na ishranu.

Šta je zajedničko kesici čipsa, slanini ili supi iz kesice? Uglavnom obiluju solju, koja, prema mišljenju naučnika, može da bude razlog proređivanju lose. Najčešći tip gubitka kose enaziva se androgena alopecija, takođe poznata kao “opadanje kose po muškom uzorku” ili “opadanje kose po ženskom uzorku”.

To obično uzrokuje sve izraženije zaliske kod muškaraca ili gubitak kose na temenu kod žena. Oko polovine muškaraca starijih od 50 godina i polovina žena starijih od 65 godina pogođeno je ovom pojavom, prema podacima organizacije Alopecia UK.

Grickalice, Čips, Kikiriki
foto: Profimedia

Godine nisu jedini faktor koji igra ulogu Postoje desetine razloga zbog kojih se kosa može istanjiti ili opasti, a neki nastupaju i kod mladih ljudi. Triholog Kevin Mur tvrdi da previše soli u našoj ishrani može definitivno da našteti zdravlju naše kose i potencijalno uzrokuje njeno opadanje.

– Previše soli će uzrokovati nakupljanje natrijuma koji će se zatim razviti oko folikula dlake. Ovo utiče na cirkulaciju krvi koja teče do folikula dlake i tako se sprečavaju esencijalne hranljive materije da dođu do folikula. Na kraju, to uzrokuje da kosa postane beživotna, bez sjaja, pa čak uzrokuje i gubitak kose.

Međutim, premalo natrijuma takođe može dovesti do problema s rastom kose, tvrdi Mur.

– Premalo soli smanjiće sadržaj joda u telu, koji je neophodan za dobro funkcionisanje organizma. Dakle, u tom slučaju pati i vaša kosa, a posledica može biti beživotna, bez sjaja, pa čak i proređena kosa.

Kosa se oslanja na vitamine i minerale iz prehrane kako bi ostala jaka Na primer, gvožđe i vitamin B5 mogu da spreče istanjivanje kose i održe zdravo vlasište, dok su proteini ključni za snagu i sjaj. Ali, s obzirom na to da bi mogli postojati faktori iz okoline koji pokreću ili pogoršavaju gubitak kose – što je vrlo često – većinom se problem ipak svodi na genetsku komponentu.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.