ZDRAVSTVENE PREDNOSTI BELOG LUKA! Ako vidite klice na njemu NIKAKO ne bacajte ovo čudo prirode
Ilustracija, Foto: Printscreen/informer.rs

vitaminska bomba

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI BELOG LUKA! Ako vidite klice na njemu NIKAKO ne bacajte ovo čudo prirode

Istraživanja kažu da su ga koristili još Vavilonci pre 4.500 godina i Kinezi pre 2.000 godina

Objavljeno:

Beli luk pored aromatičnog dejstva ima i niz zdravstvenih benefita znog kojih bi trebalo da se bar u nekom obliku nađe na našem meniju.

Malo korenasto povrće pripada rodu luka Allium i nalazi se među najstarijim poznatim hortikulturnim kulturama. Istraživanja kažu da su ga koristili još Vavilonci pre 4.500 godina i Kinezi pre 2.000 godina. Njegov odličan ukus i svestranost učinili su ga osnovnim sastojkom u većini kuhinja širom sveta.

Čuvanje belog luka

Lukovice belog luka mogu da traju i do osam nedelja kada se pravilno skladište. Jednostavno je, držite ih na hladnom i tamnom mestu. Ukoliko primetite klice to ne znači da treba da ga bacite, samo se pobrinite da uklonite sve zelene izdanke pre upotreb.

Zdravstvene prednosti belog luka

Osim što daje izvrstan ukus brojnim receptima, beli luk takođe nudi neke neverovatno zdrave prednosti.

Beli luk
foto: Printscreen/Youtube

Beli luk i hranljive materije

Beli luk obezbeđuje impresivan broj i količinu hranljivih materija u odnosu na nizak broj kalorija, što ga čini hranljivim sastojkom. Konzumacijom belog luka unosite mangan, vitamin B6, cink, sumpor, gvožđe, vitamin C, kalijum, kalcijum, magnezijum, selen i još mnogo toga.

Beli luk pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja

Značajna istraživanja su otkrila da beli luk igra ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, naime snižavanjem visokog krvnog pritiska i regulisanjem nivoa holesterola

Snažan antioksidans

Beli luk takođe pomaže u odbrani od slobodnih radikala, smanjenju oksidativnog stresa i borbi protiv sistemske upale. Beli luk je bogat antioksidansima poput polifenola i flavonoida, otkriveno je da adrži više od 20 polifenolnih jedinjenja. Hrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja slobodnih radikala, što zauzvrat može smanjiti rizik od bolesti povezanih sa hroničnim stresom i upalom.

Beli luk ima antifungalna i antibakterijska svojstva

Beli luk ima potencijal da zaštiti od virusa, bakterija i gljivica, velikim delom zahvaljujući alicinu. Istraživači su pretpostavili da određena jedinjenja iz belog luka deluju na sprečavanje štetnih spoljašnjih mikroorganizama da napadaju zdrave ćelije, kao i da ometaju njihovu sposobnost rasta.

(Espreso/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.