OVO OTRKIVA DA LI ĆETE DOBITI INFARKT U NAREDNE 3 GODINE
Infarkt, Foto: Profimedia

simptom infarkta

OVO OTRKIVA DA LI ĆETE DOBITI INFARKT U NAREDNE 3 GODINE

Ovaj protein može da bude prisutan kod osoba koje su već imale srčani udar.

Objavljeno:

Istraživači s Nacionalnog instituta za srce i pluća u Londonu, otkrili su da merenje nivoa C-reaktivnog proteina (CRP), inače znaka upale, može da pokaže koje osobe imaju rizik da dobiju infarkt u naredne tri godine.

Ovaj protein može da bude prisutan kod osoba koje su već imale srčani udar. Zbog toga bi test mogao da bude od koristi da se daje snažniji tretman osobama kojima je potreban.

Kada lekari misle da je osoba imala srčani udar, sprovode krvni test na troponin. To je protein koji se oslobađa u krvotok kada je srce oštećeno. Naučnici sada kažu da merenje nivoa CRP-a u isto vreme može da pruži detaljniju sliku koja pokazuje koji pacijenti predstavljaju najveći rizik.

1 / 4 Foto: Profimedia

Istraživači su pregledali podatke više od 250.000 pacijenata koji su primljeni u bolnicu sa sumnjom na srčani udar. Normalan je nivo CRP-a u krvi 2 mg/L ili manje. Ali otkrili su blago povišenu meru od 10-15 mg/L CRP-a kod onih s pozitivnim testom na troponin, što je predviđalo 35 odsto šanse za smrt tri godine kasnije, piše Net.hr.

Oči su važne

Naučnici su otkrili da jednostavan očni test može predvideti rizik od smrtonosnog srčanog udara. U januaru su naučnici razvili sistem veštačke inteligencije (AI) koji analizira skenirane snimke snimljene tokom rutinskih poseta optičarima. Zatim identifikuje one pacijente s promenama na sitnim krvnim sudovima mrežnjače, što može ukazivati ​​na vaskularnu bolest i povećan rizik od srčanog udara.

Naučnici sa Univerziteta u Lidsu osposobili su sistem veštačke inteligencije za čitanje skeniranja oka i pronalaženje onih ljudi koji će verovatno imati srčani udar u sledećih 12 meseci.

Geni ključni za procenu rizika

Naučnici su se bavili i genetikom. Istraživači sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu identifikovali su 535 gena povezanih s ovim stanjem. Tim kaže da je trećina rizika nasleđena.

Identifikovanje osoba s visokim genetskim rizikom u ranoj dobi omogućilo bi lekarima da im pre istaknu važnost zdravog načina života. Stručnjaci sada imaju mogućnost da pronađu neke adekvatnije lekove.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.