ĐUMBIR NIKAKO NEMOJTE JESTI AKO IMATE OVAJ PROBLEM! Stručnjaci objasnili i ZAŠTO
Đumbir, Foto: Profimedia

važno

ĐUMBIR NIKAKO NEMOJTE JESTI AKO IMATE OVAJ PROBLEM! Stručnjaci objasnili i ZAŠTO

Đumbir ubrzava cirkulaciju i povećava telesnu temperaturu, pa se ne preporučuje osobama sa povišenom temperaturom

Objavljeno:

Ovaj ljuti koren jedan je od najpopularnijih kućnih lekova za borbu protiv kašlja i upale grla.Sadrži eterična ulja koja podstiču cirkulaciju krvi i zagrevaju telo, pa je tako odličan za ubrzavanje metabolizma a pomaže i u mršavljenju.

Ipak, bez obzira na sve blagodeti, nekima pak može da izazove brojne zdravstvene probleme.

Nutricionista Gabrijel Kaufman iz nemačkog Saveznog centra za ishranu objašnjava da neki nipošto ne bi trebalo da ga koriste čak ni sa limunadom.

Zanimljivosti o đumbiru

Postoji oko 1.300 vrsta đumbira

U kulinarstvu se đumbir koristi u čak sedam oblika - svež, sušen, ukiseljen, kandiran, konzervisan, u prahu i u obliku ulja.

- Ljutina njegovih eteričnih ulja može da prouzrokuje neprijatnost, pogotovo ako imate osetljiv želudac i patite od gorušice - rekla je Kaufmanova i izdvojila još neka stanja kada đumbir treba zaobići.

Đumbir ubrzava cirkulaciju i povećava telesnu temperaturu, pa se ne preporučuje osobama sa povišenom temperaturom

Iako mnogi misle da je đumbir dobar za jutarnje mučnine u trudnoći, trudnice bi trebalo da ga izbegavaju jer, prema nekim istraživanjima, može da izazove bolove u ranoj trudnoći.

1 / 3 Foto: Profimedia

Đumbir može da spusti nivo šećera u krvi i dobar je za dijabetičare koji kontrolišu nivo šećera isključivo putem ishrane. Dijabetičari koji uzimaju lekove ili insulin mogu da koriste đumbir samo uz savet lekara.

- Đumbir u kombinaciji s lekovima može previše da spusti nivo šećera i poveća rizik od nastanka hipoglikemije. Zato treba biti oprezan sa ovom biljkom - savetuju stručnjaci.

Ukoliko pijete lekove za kontrolu krvnog pritiska, onda izbegavajte đumbir. On može drastično da obori pritisak, a samim tim će narušiti i vaš srčani ritam.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.