SAD MU JE SEZONA: 7 razloga zašto bi trebalo više da jedete krastavac! (FOTO)
Krastavac, Foto: Profimedia

ne izbegavajte ga!

SAD MU JE SEZONA: 7 razloga zašto bi trebalo više da jedete krastavac! (FOTO)

Kao i lubenice, 95% krastavaca je sačinjeno od vode što ga čini niskokaloričnom namirnicom koja će, osim što će vas učini sitim, pomoći hidrataciji tela u vrelim letnjim danima

Objavljeno: 15:01h

Krastavac je vrsta zeljastih biljaka kojoj pripadaju bundeve i lubenice (Cucurbitaceae porodica).

Kao i lubenice, 95% krastavaca je sačinjeno od vode što ga čini niskokaloričnom namirnicom koja će, osim što će vas učini sitim, pomoći hidrataciji tela u vrelim letnjim danima.

Krastavac
foto: Profimedia

Iako predstavlja nezamenjivu namirnicu u letnjim mesecima, zbog svojih nutritivnih vrednosti lekari preporučuju konzumiranje ovog povrća tokom čitave godine. Krastavci su puni vitamina C, u tragovima ima gotovo svih vitamina B, a sadrže i karoten. Od minerala su prisutni fosfor, kalijum, gvožđe, mangan i jod, a savršen odnos natrijuma i kalijuma (mali procenat natrijuma, veliki kalijuma) čini ga savršenim diuretikom koji pomaže prilikom izbacivanja tečnosti i toksina iz organizma.

Krastavac je jedna od najzdravijih namirnica sa najmanje kalorija – na samo 100gr sadrži 15kcal. Ne sadrži masti ni holesterol. Kora krastavca je savršen izbor vlakna koji reguliše probavu i pomaže prilikom topljenja masti.

Krastavac – Prednosti koje nam pruža

Štiti mozak

Krastavac sadrži organsko jedinjenje koje ima ključnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija – Fizetin. Fizetin poboljšava pamćenje i čuva nervne ćelije od posledica starenja, a jedno istraživanje na miševima je pokazalo povoljne rezultate na sposobnost pamćenja i učenja od dejstva Alchajmerove bolesti.

Krastavac
foto: Profimedia

Štiti od raka

Krastavci sadrže polifenole koji se nazivaju lignani, koji mogu da spreče nastanak raznih tipova bolesti i kancera : rak dojke, materice, jajnika i prostate. Takođe su se uspešno pokazali i kao borci protiv već postojećih bolesti.

Smanjuje upale

Kako je već rečeno, krastavci su odličan saveznik prilikom suzbijanja bolesti, ali i upala. Naučna istraživanja dokazuju da krastavci uspešno suzbijaju neželjene upale i povoljnu utiču na rehabilitaciju organizma.

Paradajz, Krastavac
foto: Profimedia

Bogat je antioksidantima

Krastavac sadrži velike količine antioksidanata. Pored pomenutih vitamina i minerala, tu je i beta – karoten. Važan njegov deo su flavonoidi, poput kvercetina, apifenina, luteolina i kempferola. Kvertecin je antioksidant koji sprečava oslobađanje histamina, što ga čini prirodnim lekom protiv alergija.

Osvežava dah

Ova namirnica sprečava neprijatan zadah i uništava bakterije u ustima. Dovoljno je da, uz redovnu oralnu higijenu, pojedete parče krastavca. On je zadužen za svežinu daha jer smanjuje višak toplote u stomaku, što se smatra jednim od uzročnika neprijatnog mirisa usne duplje.

Krastavac
foto: Dragana Udovičić

Štiti od stresa

Krastavci sadrže mnoštvo B vitamina, uključujući vitamin B1, vitamin B5 i vitamin B7 (biotin). B vitamini su poznati po svojom pozitivnom efektu na smanjenje anksioznosti, nervoze i straha, a veruje se da mogu i da uklone posledice nastalih usled stresnih situacija.

Paradajz, Krastavac
foto: Profimedia

Pomaže pri varenju hrane

Krastavac je bogat vodom i vlaknima, koji su neophodni za zdravo varenje. Podiže pH vrednost u stomaku i tako ublažava lučenje kiseline u želudcu. Pojedina njegova vlakna olakšavaju i ubrzavaju pražnjenje creva sprečavajući pojavu zatvora.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.