AKO OVO RADITE U SPAVAĆOJ SOBI MOŽETE DOBITI ASTMU
Ilustracija, Foto: Profimedia

UPOZORILI

AKO OVO RADITE U SPAVAĆOJ SOBI MOŽETE DOBITI ASTMU

Jedna loša navika može da vam ugrozi zdravlje

Objavljeno: 16:45h

Redovno menjanje posteljine je stvar higijene i nešto što se podrazumeva, ali brojna istraživanja pokazuju da postoje ljudi koji posteljinu ne menjaju punih pet nedelja!

Ne samo što je ova navika odvratna, ona je i potencijalno opasna po zdravlje.

– Prosečna odrasla osoba odbaci oko gram i po ćelija kože tokom dana, a s obzirom na to koliko vremena provodimo u krevetu, velika količina toga ostane na posteljini. Ovi ostaci kože privlače grinje, jedan od najčešćih uzroka astme i alergijskih reakcija, uključujući kašljanje, curenje iz nosa, kijanje, svrab u očima, nosu, na koži. Idealna temperatura za grinje je između 15 i 21 stepena Celzijusa, što je takođe i preporučena temperatura za spavanje – navodi stručnjak za spavanje Ejpril Mejer.

Spavaća soba
foto: Profimedia

Drugim rečima, posteljina je idealno mesto za grinje, a da biste sprečili da se to odrazi na vaše zdravlje, Mejerova kaže da posteljinu treba da perete jednom nedeljno, a ako spavate sami, jednom u dve nedelje.

– Ako ne menjate redovno posteljinu, spavaćete u prljavoj posteljini punoj alergena, što može da izazove kašalj, kijavicu, curenje iz nosa, svrab na koži. Veći broj grinja takođe može da izazove astmu i astmatične napade. Takođe, zbog noćnog znojenja u sobi e povećava vlažnost, čime to postaje idealno mesto za bakterije i gljivice, što potencijalno sve pogoršava alergijske reakcije – upozorila je Mejer.

Da biste bili sigurni da je vaša posteljina dobro oprana, treba da je perete na nekom od programa koji koriste vruću vodu, što znači ne ispod 60 stepeni.

Ukoliko posteljinu iz bilo kog razloga perete na nižim temperaturama, onda bi bilo dobro da je ispeglate, kako biste je na ovaj način “dezinfikovali”.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.