OČI SU ODRAZ NAŠEG UNUTRAŠNJEG STANJA ORGANIZMA: Obratite pažnju na 5 jasnih SIMPTOMA, ZNAČIĆE VAM
Oči, Foto: Profimedia

oči

OČI SU ODRAZ NAŠEG UNUTRAŠNJEG STANJA ORGANIZMA: Obratite pažnju na 5 jasnih SIMPTOMA, ZNAČIĆE VAM

Krvni sudovi mogu oslabiti, izbočiti ili procureti u mrežnjaču.

Objavljeno:

Naše oči uzimamo zdravo za gotovo, a one nam mogu otkriti mnogo o tome šta se dešava sa našim organizmom.

Produženi simptomi koji se jave u očima, bilo da su to promene vida, bol, promena boje, iritacija i još mnogo toga, mogu biti znak upozorenja da se u vašem organizmu dešava nešto ozbiljno.

Sive ili crne mrlje

Ako se crne ili sive mrlje u vašem vidu, trebalo bi da odmah posetite očnog lekara. To može biti simptom dijabetičke retinopatije - koja se može javiti kada visoki nivoi šećera u krvi tokom dužeg vremenskog perioda oštete krvne sudove u zadnjem delu oka. Krvni sudovi mogu oslabiti, izbočiti ili procureti u mrežnjaču. Mogu se zatvoriti ili rasti u mrežnjači, gde ne bi trebalo da budu.

Ako se ne leči, ovo stanje može izazvati gubitak vida. Direktor specijalnih kliničkih usluga Gils Edmonds je rekao: „Dijabetička retinopatija je jedan od vodećih uzroka gubitka vida među ljudima radnog uzrasta u Velikoj Britaniji.

Neki ljudi koji imaju dijabetičku retinopatiju takođe mogu da razviju dijabetički makularni edem. „Makula je deo vaše mrežnjače koji vam je potreban za čitanje, vožnju i gledanje lica, međutim tokom vremena bolest može uništiti oštar vid u ovom delu oka što dovodi do delimičnog gubitka vida ili čak slepila.

Zamagljen ili mutan vid

- Ovakav vid može biti uzrokovan mnogim stvarima i od vitalnog je značaja da ga proverite rekao je Edmonds. To može biti rezultat dijabetičke retinopatije, kao što je gore opisano. „To takođe može dovesti do slabijeg vida, kao da nosite naočare za sunce ili se trudite da vidite kada je mrak, što su važni znaci koje ne treba zanemariti“, dodao je Edmonds.

Migrene, zapaljenje optičkog nerva, rupa na mrežnjači, krvarenje usled povrede i ogrebotina površine oka mogu izazvati zamagljen vid. U svakom slučaju, uvek je vredno proveriti kod očnog lekara. U nekim slučajevima, zamagljen vid može biti znak hitnog stanja, kao što je moždani udar, potres mozga ili sepsa. Zamagljen vid , jedan je od ključnih simptoma uznapredovalog glaukoma - uobičajenog stanja oka gde se optički nerv, koji povezuje oko sa mozgom, ošteti. Obično u početku ne pokazuje simptome, ali kako se pogoršava, simptomi mogu uključivati zamagljen vid ili uočavanje krugova duginih boja oko jakog svetla. Ponekad se ovi simptomi - kao i mučnina, bol u očima i glavobolja - pojave se iznenadno i zahtevaju hitnu reakciju.

Natečene oči ili tamni krugovi

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti tamnim krugovima i nadutosti. Dok su neke kozmetičke - starenje, na primer - druge ukazuju da se nešto dešava u telu. Vrećice ispod očiju mogu biti znak da jedete previše soli, jer uzrokuje zadržavanje vode. Lice generalno može biti više natečeno, ali ozbiljniji okidači uključuju hormonsku neravnotežu, infekcije sinusa, alergije, anemiju, pa čak i probleme sa štitnom žlezdom ili bubrezima.

Hagen Šumaher, vodeći plastični hirurg iz "Adore Life" je rekao : „Za neke ljude podočnjaci mogu biti nasledni, uzrokovani tankom kožom, nedostatkom sna ili pigmentacijom. „Alkohol dehidrira telo, što doprinosi razgradnji vašeg prirodnog nivoa kolagena. „Ako pušite, nikotin u duvanu ne samo da će inhibirati formiranje kolagena, već može poremetiti i vaše prirodne obrasce spavanja, što može izazvati nakupljanje tečnosti ispod očiju. „Nedostatak sna može dovesti do dehidracije i stanjivanja kože što zauzvrat može učiniti krvne sudove vidljivijim. Preporučila je da održavate hidrataciju, izbegavate piće i cigarete i pazite na ishranu ako želite da poboljšate izgled kože oko očiju.

Prebojene oči

Beli deo oka, koji se zove sklera, treba da bude bele boje ako je zdrav. Oči koje su tupe, blede ili gube sjaj često pokazuju posledice nedostatka sna ili loše ishrane. Kada su oči crvene, to može biti zbog konjuktivitisa, blefaritisa, suvih očiju ili pucanja krvnog suda. Možete pitati farmaceuta za savet ili tražiti savet lekara opšte prakse. Žutica se javlja kada vaša koža ili beonjače požute. To može biti znak nečeg ozbiljnog, kao što je bolest jetre, tako da morate dobiti hitnu medicinsku pomoć. Drugi uzroci žutih očiju uključuju pankreatitis, hepatitis i bolest srpastih ćelija.

Suve oči

Suve oči mogu jednostavno biti posledice sinoćnog opijanja, kasnog gledanja u ekran kompjutera, klima uređaja ili prašine. Međutim, trebalo bi da posetite lekara ako imate dugotrajno suve oči ili druge simptome kao što su iritacija ili bol. Suve oči nastaju kada se suze ne proizvode dovoljno, a one podmazuju površinu oka. Autoimuna bolest može da izazove sušenje očiju, na primer Sjogrenov sindrom, koji najčešće počinje između 40. i 60. godine, a takođe izaziva suve usne i kožu, bolove u mišićima i infekcije sinusa. Lupus je još jedno autoimuno stanje koje može izazvati suve oči, a dovodi do upale različitih delova tela uključujući pluća, srce, jetru, zglobove i bubrege.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.