BOLJE ČAK I BUREK! Ovo je NAJGORA STVAR koju možete da pojedete za DORUČAK (FOTO)
Burek, Foto: Profimedia

OPREZ

BOLJE ČAK I BUREK! Ovo je NAJGORA STVAR koju možete da pojedete za DORUČAK (FOTO)

U nedostatku vremena većina zaposlenih doručkuje, a neretko i ruča u pekarama i lokalima brze hrane. Rezultat toga je ne samo povećanje telesne mase, već i nastanak i razvoj brojnih zdravstvenih problema.

Objavljeno: 09:46h

Prema rečima dr Jagode Jorge, profesorke Medicinskog fakulteta u Beogradu, generalni problem proizvoda od brašna jeste velika upotreba soli koja se nekontrolisano dodaje testu, uključujući običan hleb.

- Poznato je da je so najveći faktor rizika za povišen krvni pritisak, po čemu smo mi neslavno među vodećim nacijama u svetu i to sa preko 45 odsto odraslih koji pate od ovog poremećaja. Pri tome ogroman broj ljudi nije ni svestan da preko hleba i pekarskih proizvoda unose mnogo više soli nego preko konzervirane hrane, za koju svi znaju da je za izbegavanje. Tako, na primer, razne slane kifle, perece i burek mogu da sadrže preko tri grama soli na 100 grama proizvoda, što je više od polovine ukupnog dozvoljenog dnevnog unosa – objašnjava nutriciolog.

Burek
foto: Profimedia

Ipak, kako ističe dr Jorga, najveći problem predstavlja konzumiranje lisnatog testa, i to ne samo zato što ono ima gotovo duplo više kalorija u odnosu na istu količinu hleba, nego prevashodno što se pravi sa tvrdim margarinom, koji je glavni nosilac nepoželjnih, takozvanih trans masnih kiselina.

- Transmasne kiseline su danas prepoznate kao najveći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i neželjene srčane radnje. One su u tom smislu gore od zasićenih masti, kao što su puter i svinjska mast, jer jedine istovremeno dovode do skoka ukupnog holesteroal, skoka lošeg LDL holesterola, smanjenja dobrog HDL holesterola i povećanja triglicerida. Nažalost, naše pekare su se pretvorile u radionice lisnatog testa koje prave samo različite oblike, kiflice, pužiće, žu-žu, pogačice, kroasane, i pune ih raznim nadevima – ističe dr Jorga.

Burek
foto: Profimedia

Prema njenim rečima, pekarski proizvodi od običnih kora, kao tradicionalne pite, pa i burek, mogu biti odlični ako se ne zamaste margarinom ili s previše ulja i ako im je punjenje od ne preterano slanog sira i sa dodatkom povrća - tipa zeljanice i slično.

- I proizvodi od dizanog testa, kao što su starinske kiflice, mogu biti kvalitetni, ali tu uvek vreba opasnost da pojedemo previše. U principu je dovoljno dve-tri kiflice uz čašu nemasnog jogurta za doručak – savetuje dr Jorga.

1 / 5 Foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.