DOKTORI UPOZORILI NA OPASNI STOMAČNI PROBLEM: Ako prepoznate OVE simptome, HITNO U BOLNICU
Ilustracija, Foto: Profimedia

UPOZORILI

DOKTORI UPOZORILI NA OPASNI STOMAČNI PROBLEM: Ako prepoznate OVE simptome, HITNO U BOLNICU

Gastritis u nekim slučajevima ne daje nikakve znake

Objavljeno:

Kafa, lekovi i određene namirnice izazivaju gastritis koji može dovesti do stvaranja čira, pa čak i karcinoma želuca!

Gastritis je upala sluznice želuca i u većini slučajeva je blag i simptomi se povlače uz adekvatnu terapiju. Ali gastritis može da napravi i veliki problem i da traje mesecima, čak i godinama.

Akutni gastritis iznenada "napada" i traje par dana ili nedelja, procenjuje se i da pogađa oko osmoro u 1.000 ljudi. Hronični gastritis, pak, pogađa dve od hiljadu osoba i razvija se polako, tiho, vremenom. Mučne tegobe mogu trajati godinama, a nisu isključene ni komplikacije koje gastritis izaziva.

Gastritis u nekim slučajevima ne daje nikakve znake, a uobičajeni simptomi gastritisa su:

1 / 6 Foto: Profimedia

Bol u gornjem delu želuca Nadutost Mučnina i povraćanje Osećaj sitosti nakon male količine hrane Crna stolica Umor Gubitak apetita Gubitak težine

Ako imate neki od ovih simptoma trebalo bi da hitno potražite pomoć lekara koji će istražiti da li je u pitanju gastritis ili neka druga boljka, kao što je čir na želucu. Uzroci gastritisa su upotreba alkohola, fizički napor, bolesti, određene vrste lekova među kojima je i brufen, infekcija helikobakterijom... Gastritis mogu pogoršati i određene namirnice, navodi gastroenterolog dr Aram Gazaleh.

Među njima su čokolada, masna ili začinjena hrana, ali i napici koji sadrže kofein kao što je kafa.

Prvi korak u olakšavanju simptoma je izbjegavanje namirnica koje smetaju, potom će lekar prepisati lekove po potrebi. Gastroenterolozi savetuju i uzimanje prirodnih sredstava koja smanjuju kiselinu u želucu. Ako se ostavi da napreduje, gastritis može vremenom da izazove čireve na želucu, a u retkim slučajevima čak i kancer želuca.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.