OVAJ SIMPTOM POKAZUJE DA IMATE BOLESNU JETRU: Sve je češći među Srbima
Jetra, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVAJ SIMPTOM POKAZUJE DA IMATE BOLESNU JETRU: Sve je češći među Srbima

Pogoršava se tokomnoći

Objavljeno: 09:43h

Mi nesvesno uništavamo jetru svakodnevnim navikama, ako niste sigurni da li je ovaj organ u dobrom stanju, obratite pažnju na ovaj simptom, savetuju stručnjaci.

Prema rečima stručnjaka, ako osetite svrab noću, proverite jetru što je pre moguće. Svrab je povezan sa oboljenjem jetre i ima tendenciju da se pogorša kasno noću i tokom noći.

Stručnjaci ističu da je jedan od zadataka jetre da putem žuči razlaže i izlučuje supstance koje vašem organizmu nisu potrebne. Ako to ne uspe, iz bilo kog razloga, sledeći organ koji će pokušati da se oslobodi žučnih soli je koža.Tako nastaje svrab.

Svrab povezan sa oboljenjem jetre ne izaziva osip i najčešće se javlja na dlanovima i tabanima.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Elearnin

Pogoršava se noću i zbog vrućine, tokom menstrualnog ciklusa, ako uzimate hormonsku terapiju, trudni ste ili vam je koža u kontaktu sa vunom.

Drugi simptomi koji ukazuju na to da je jetra ugrožena mogu uključivati bolove u stomaku, povraćanje, žutu kožu, umor i probleme sa mišićima.

Simptomi koje izazova masna jetra

U ranom stadijumu masna jetra ne izaziva komplikacije i teža oboljenja, ali ako uzimate znatno veći nivo masti od dozvoljnog, rizikujete da obolite od dijabetesa, srčanog i moždanog udara.

Simptomi koji ukazuju na masnu jetru su:

bol u gornjem desnom delu stomaka,

umor,

malaksalost i

nagli gubitak težine.

Kada ova bolest napreduje, dovodi do ciroze jetre, odnosno nemogućnosti jetre da funkcioniše pravilno, a posledice mogu biti kobne. Ako osetite navedene simptome, hitno idite kod lekara i proverite da li se u jetri nataložene masnoće.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.