DA LI JE ZDAVIJE POJESTI ORAH ILI BADEM? Nutricionistkinja Tamara DALA ODGOVOR, pa objasnila i ZBOG ČEGA
Orah i badem, Foto: Profimedia

ORAŠASTI PLODOVI

DA LI JE ZDAVIJE POJESTI ORAH ILI BADEM? Nutricionistkinja Tamara DALA ODGOVOR, pa objasnila i ZBOG ČEGA

Konkretno, antioksidanti nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i podstiče upalu

Objavljeno:

Iako su oba orašasta ploda veoma zdrava, ne može se osporiti da jedan od njih ima više zdravstvenih prednosti.

Nutricionista Tamara Samjuels je uporedila orahe i bademe i otkrila kako da izvučete maksimum iz oba orašasta ploda, ali i koji je od njih zdraviji.

orah
foto: Profimedia

Osim što su bogate hranljivim materijama i ukusom, mnoge sorte oraha imaju i protivupalno dejstvo na organizam. Bademi su, na primer, prepuni antioksidanata koji sprečavaju upale. Konkretno, antioksidanti nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i podstiče upalu.

Badem, Bademovo mleko
foto: Profimedia

Međutim, za doktorku Samjuels orasi su najbolja opcija kada je u pitanju odabir suvog voća koje ima protivupalno dejstvo na organizam.

– Orasi se razlikuju od ostalih koštunjavih plodova jer su najbogatiji alfa – linolenskom kiselinom, omega – 3 masnom kiselinom koja ima snažna protivupalna dejstva. Orasi su takođe bogat izvor protivupalnih vitamina i antioksidanata, poput vitamina E i drugi fitonutrijenta poput fenolnih kiselina, tanina i flavonoida – objasnila je ona.

Iako nije mnogo istraživanja urađeno na orasima i njihovim upalnim markerima, nutricionistkinja se oslanja na studiju koja je pokazala da svakodnevna konzumacija oraha može smanjiti nivo različitih upalnih biomarkera.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.