EVO ŠTA SE DESI AKO POJEDETE POKVARENU SVINJETINU: Ovo garant niste znali
Svinjetina, Foto: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA

NUTRICIONISTI OTKRILI

EVO ŠTA SE DESI AKO POJEDETE POKVARENU SVINJETINU: Ovo garant niste znali

Informišite se na vreme

Objavljeno: 12:13h

Kako znati da li se svinjetina pokvarila?

Određeni pokazatelji ukazuju na lošu svinjetinu. Trebalo bi da razmotrite izgled, boju, teksturu i miris vaše svinjetine da biste doneli konačnu presudu da li se pokvarila ili ne.

izgled

Ako primetite buđ ili drugu organsku izraslinu na svom svinjskom mesu, to znači da vam se svinjetina pokvarila i najbolja stvar koju možete da uradite u ovom scenariju je da je se rešite.

Vredi napomenuti da treba da se uzdržite od mirisa svinjetine koja ima buđi jer plesni mogu proizvesti mikotoksine koji ako uđu u vaše telo čak i putem inhalacije mogu poremetiti vašu crevnu mikrofloru i na taj način oslabiti vaš imuni sistem.

Boja

Ako primetite da se boja svinjskog mesa promenila iz ružičaste u zelenkasto-sivu ili braon, to je pokazatelj da vam se svinjetina pokvarila i bolje je da je odbacite.

Tekstura

1 / 25 Foto: Printscreen/TikTok/kimba_junior

Ako osetite nešto ljigavo ili gnjecavo dok dodirujete svinjetinu, to znači da vam se svinjetina pokvarila i bolje je da je odbacite.

Ali imajte na umu jednu stvar: ispiranje svinjetine vam neće pomoći u ovom scenariju jer se nećete moći rešiti bakterija. Umjesto ispiranja svinjskog mesa opterećenog bakterijama, doći ćete u opasnost od unakrsne kontaminacije jer će se bakterije širiti u priboru i drugim namirnicama koje će doći u dodir sa vodom iz svinjskog mesa koje se pokvarilo.

Vredi napomenuti da nakon dodirivanja svinjetine pune bakterija treba dobro da operete ruke, inače će se bakterije preneti sa vaših ruku na bilo koju drugu stvar koja dođe u kontakt sa vašim rukama.

Miris

Ako osetite miris na nešto kiselo ili nalik amonijaku dok njušite svoju svinjetinu, to znači da vam se svinjetina pokvarila i da biste je trebali baciti.

Ako su mikrobi nekako pronašli put do vaše svinjetine i pokvarili je, najbolje je da je odbacite.

Najčešći slučaj koji možete videti u vezi sa konzumiranjem lošeg svinjskog mesa je učestalost trihineloze.

Svinjetina može imati Trichinella spiralis što može izazvati trihinelozu koju karakterišu grčevi u stomaku, mrzlica, glavobolja, oticanje očiju, bol u mišićima i groznica.

S druge strane, velike su šanse za dobijanje salmonele ili listerija od nedovoljno termički obrađenog svinjskog mesa. Trovanje hranom može dovesti do mučnine, povraćanja, grčeva u stomaku, dijareje i groznice.

Dijareja je indikacija tela da je u njega ušao određeni odvratan agens. Dakle, konzumiranje loše svinjetine ili svinjetine pune bakterija često izaziva dijareju.

Trovanje hranom nakon konzumiranja loše svinjetine karakteriše bol u stomaku. Bol u stomaku je takođe praćen povraćanjem i mučninom u većini slučajeva.

bolovi u stomaku, Stomak, Nadutost u stomaku
foto: Profimedia

Ako ste konzumirali svinjsko meso koje ima mikrobiološki rast, osetićete mučninu i povraćanje, što je prirodna odbrana tela da se oslobodi neželjene štetne supstance koja je ušla u telo.

U slučaju da ste pojeli lošu svinjetinu, a sada patite od povraćanja i proliva, odmah potražite medicinsku pomoć i pokušajte da pijete što više vode kako bi se dok se telo oslobađa toksina u vidu dijareje i povraćanja, voda koju pijete zaštitiće vaše telo od dehidracije do koje inače može da dovede povraćanje.

Rok trajanja svinjskog mesa

Svinjetina traje oko 3-5 dana kada se pravilno skladišti u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj vrećici sa patent zatvaračem na ili ispod 40 stepeni Farenhajta.

S druge strane, ako je vaša svinjetina čuvana duže od 2 sata na sobnoj temperaturi (ili više od 1 sata ako je temperatura iznad 90 stepeni Farenhajta), onda je bolje da je odbacite jer bakterije najbolje rastu na 40 do 140 stepeni Farenhajta. i postoje šanse da je vaša svinjetina u ovom slučaju već puna bakterija.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, svinjetina traje oko 4-12 meseci ako se pravilno skladišti u zamrzivaču u plastičnoj kesi za zamrzavanje. Zbog toga hladna temperatura zamrzivača zaustavlja rast bakterija na svinjetini, čime se dugo zadržava njen kvalitet.

Vredi napomenuti da su gorenavedene brojke procenjeni rok trajanja svinjskog mesa i to je vreme tokom kojeg možete uživati u najboljem kvalitetu svinjskog mesa.

Zaključak

U ovom kratkom vodiču odgovorili smo na pitanje „Kako reći da li se svinjetina pokvarila“ detaljnom analizom različitih načina da se uoči loša svinjetina. Štaviše, razgovarali smo o zdravstvenim implikacijama konzumiranja loše svinjetine i o roku trajanja svinjetine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.