AKO VAM ZUJI U UŠIMA ZNAČI DA VAM SE DEŠAVA OVO SA TELOM: Evo kada postaje OZBILJNO
Zujanje u ušima, Foto: Profimedia

UPOZORENJE

AKO VAM ZUJI U UŠIMA ZNAČI DA VAM SE DEŠAVA OVO SA TELOM: Evo kada postaje OZBILJNO

Osim toga, zujanje u ušima se javlja i kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, ali i osoba sa lošom cirkulacijom

Objavljeno:

Najnovije istraživanje pokazuje kako oko 10 posto odraslih osoba ima problem sa zujanjem u uhu/ušima, dok je ova pojava nešto zastupljenija u u starijoj dobi i kod muškaraca.

Tinitus (zujanje u uhu) je pojava kada osećate zvuk bez prisustva spoljnog zvučnog stimulansa. Odnosno, čovek tada čuje ono čega nema.

Uzroci tome mogu biti različiti: može doći do promena na krvnim sudovima glave i vrata, grčenje mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu, povreda glave ili vrata, multiplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis … Ali i korištenja pojedinih lekova.

uši, prljave uši
foto: Profimedia

Osim toga, zujanje u ušima se javlja i kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, ali i osoba sa lošom cirkulacijom.

Ukoliko se zujanje javlja zbog loše cirkulacije u ušima, te osobe iz svog života izbaciti kofein, cigarete, alkohol i smanjiti unos soli.

Nekada zujanje ušima može biti i posledica nakupljenog voska. Kada ga se previše nakupi, može iritirati bubnjić i uzrokovati zujanje.

Ukoliko je zujanje učestalo, savetujemo da posetite lekara kako bi proverio vaše zdravstveno stanje.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se može javiti zujanje u ušima.

Glasna muzika

Da, glasna muzika zaista može da stvori problem. Zujanje u ušima kao posledica slušanja glasne muzike je gubitak sluha izazvan bukom. Uglavnom je reč o privremenom problemu i ljudi mogu očekivati da će se oporaviti za do 72 sata. Ako ste izloženi glasnoj muzici ili bučnim građevinskim radovima, razmislite o korišćenju čepića za uši.

Previše voska

Vosak štiti naše uši i ima antibakterijska svojstva. Ali njegovo nakupljanje može uzrokovati gubitak sluha, što može dovesti do zujanja u ušima. Nakon što vam lekar očisti uši od suvišnog voska, sluh se popravlja i zujanje u ušima nestaje.

Infekcija

Štipaljka, Uši, Zdravlje
foto: Profimedia

Prehlada ili infekcija ušiju ili sinusa može uzrokovati zvonjavu. Lečenje infekcije će poboljšati vaš sluh i rešiti vas iritantnog zvuka.

Lekovi

Tinitus može biti nuspojava određenih lekova, poput antibiotika, nesteroidnih protivupalnih lekova i diuretika, pa čak i aspirina. Uz to, lekovi na bazi kinina takođe mogu da dovedu do zujanja u ušima. Razgovarajte sa svojim lekarom ako uzimate neki od ovih lekova i ako vam zvoni u ušima.

Povreda glave

Udarac u glavu bi takođe mogao da bude razlog zujanja u ušima. Takva povreda može da dovede do krvarenja iza bubne opne, a koje se povlači za otprilike šest nedelja, kada se i sluh oporavlja.

Kod potresa mozga zapravo možete dobiti i potres unutrašnjeg uva, što može uzrokovati gubitak sluha, vrtoglavicu ili zvonjavu, kaže neurolog dr. Kristen Angster za časopis Men’s Health.

„Unutrašnje uvo obično se spontano oporavi. Ali ako imate česte vrtoglavice ili ako vam se sluh ne oporavi sam nakon nekoliko dana, posetite lekara koji će vam postaviti dijagnozu“, savetuje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.