NOSITE TORBU NA JEDNOM RAMENU? Neurolog upozorio, može doći do KOMPLIKACIJA!
Ilustracija, Foto: Promo

SAVET STRUČNJAKA

NOSITE TORBU NA JEDNOM RAMENU? Neurolog upozorio, može doći do KOMPLIKACIJA!

Neurolog je objasnio šta se dešava ako stalno nosite torbu na jednom ramenu

Objavljeno:

Većina žena (a i muškaraca) nosi torbu isključivo na jdnom ramenu. Nekada dešnjaci biraju levu stranu kako bi dominantnom rukom iz tašne izvukli sve što im je potrebno, a nekada baš biraju onu stranu koja im je "jača" - dakle levoruki levu, a desnoruki desnu. Bilo kako bilo, retko se dešava da menjaju rame na kojem će nositi teret. Međutim, ono što vama deluje sasvim prirodno zapravo može biti veoma štetno po zdravlje, neurolozi upozoravaju.

Kako ističu, ako stalno nosite torbu na jednom ramenu rizikujete da izazovete prenaprezanje mišića na suprotnoj strani. Neurolog i osteopat Vladimir Belaš upozorio je šta sve može da vam se desi u ovom slučaju:

"U predelu cervikotorakalnog spoja ima mnogo krvnih sudova, nerava i drugih važnih delova organizma. Ako nosimo torbu na jednom ramenu, onda kaiš može da pritisne ove delove. Rameni pojas pada nadole, grudni deo i karlica se pomeraju u jednu stranu, a to uzrokuje prenaprezanje mišića na suprotnoj strani. Jednostavno rečeno, mišići pokušavaju da se stegnu kako bi izbegli veće krivljenje, da se vrate, da 'povuku' telo u normalan položaj", kaže stručnjak .

Ovo će vremenom dovesti ne samo do estetskih problema, već i bolova u mišićima ramena i grudnog koša.

"Prilikom iritacije ili pritiskanja takozvanog neurovaskularnog svežnja vrata mogu da se pojave glavobolje, a što će dalje izazvati nove probleme", zaključio je dr Vladimir.

Bonus video:

06:42

Espreso Twitter: Nada Macura

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.