TO JEDETE ZA DORUČAK, A OZBILJNO VAM ŠTETI: Pogledajte šta radi ORGANIZMU!
Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

TO JEDETE ZA DORUČAK, A OZBILJNO VAM ŠTETI: Pogledajte šta radi ORGANIZMU!

Takođe, ova vrsta doručka utiče loše na kardiovaskularni sistem

Objavljeno: 15:56h

Oko važnosti doručka slažu se svi lekari - dom ne smemo da napustimo dok ne ubacimo barem nešto u stomak.

Mnogi lekari savetuju da se sadržaj doručka shvati ozbiljno jer od hrane koju pojedemo ujutru direktno zavisi da li telo dobija potrebne hranljive materije i kako ćemo se osećati tokom dana.Jako je važno i koje namirnice biramo za obrok kojim započinjemo dan.

Najčešće je to sendvič s puterom, sirom i suhomesnatnim proizvodima, a taj izbor može biti loš za zdravlje, upozorava ruski gastroenterolog Sergej Vjalov. On ističe da ovakav doručak, a posebno u većoj količini, preopterećuje pankreas. Кao rezultat toga, postoji rizik od razvoja pankreatitisa. Takođe, ova vrsta doručka utiče loše na kardiovaskularni sistem.

"Što više jedete životinjske masti, što je veći nivo holesterola i triglicerida u krvi, brže se razvija ateroskleroza. Stvaraju se plakovi koji blokiraju protok krvi u srcu – dolazi do koronarne bolesti srca: angine pektoris i srčanog udara “, rekao je lekar i istakao da ovakav doručak možemo da jedemo povremeno, a da je najpoželjnija ishrana biljnog porekla.

Takođe, ranije smo pisali i jednoj stvari koju svi stavljamo u doručak, a štetna je za imunitet.

Prve namirnice koje unesete u sebe ujutru, odnosno materije u njima, utiču direktno na vaše neurotransmitere i na to kako će vaš mozak da funkcioniše u ostatku dana.

Ljudi se često odlučuju da otpočnu dan nečim slatkim, poput ovsenih pahuljica, voća, krofni ili različitog peciva sa džemom ili kremom. Međutim, to je velika greška.

Šećer, koji se u velikim količinama nalazi u ovoj hrani, u momentu podiže nivo hormona sreće, serotonina, što na kratko podiže raspoloženje, pa može da vam se učini da ovakve namirnice imaju pozitivno dejstvo na organizam.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube

Međutim, unos šećera izaziva i reakciju insulina, što dovodi do automatskog pada nivoa šećera i gubitka energije.

Kada na celu količinu šećera u hrani dodate i šećer koji pojedini ljudi dodaju u kafu, dobijate već preveliku količinu koja je izrazito štetna za imunitet.

Pored toga, ljudi se često odlučuju i za namirnice iz pekare, koje u najvećem broju ne sadrže potrebnu količinu proteina, koji su organizmu neophodni.

– Organizmu treba svakog jutra obezbediti dovoljno belančevina, bilo iz jaja, mlečnih proizvoda ili tofua, ako ste vegetarijanac – smatra doktorka Kortni Dianđelo.

Neophodno je da doručak sadrži i dovoljnu količinu vitamina C, ali se ne preporučuju ceđeni sokovi, jer sadrže veliku količinu, već pomenutog, šećera.

Preporuka je da, zarad osnaživanja imuniteta, konzumirate i hranu bogatu vitaminom D, poput jaja, jogurta i kozjeg sira.

Za organizam ujutru je, takođe, veoma štetna i hrana koja sadrži preveliku količinu soli.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.