10 SAVETA ZA SAVRŠENE ŠPAGETE KAO IZ ITALIJE! Ovi TRIKOVI će vam otkiti novu dimenziju KUVANJA (FOTO)
Špagete, Foto: Profimedia

SAVETI ZLATA VREDNI

10 SAVETA ZA SAVRŠENE ŠPAGETE KAO IZ ITALIJE! Ovi TRIKOVI će vam otkiti novu dimenziju KUVANJA (FOTO)

Postoji 10 pravila za njihovo pravljenje, koja svako može pratiti kako bi pripremio bolju pastu od većine

Objavljeno:

Nismo ovde kako bismo opanjkavali nečije omiljene špagete. Uglavnom, svi volimo maminu ili bakinu izvedbu i u dubini našeg srca njihove su apsolutno najbolje. Razumemo tu konstataciju i sasvim smo u redu sa Vašim stavom.

Međutim, baka nije uvek tu da bi Vam spremila ukusne špagete. Ponekad smo i prepušteni sami sebi i šta onda da radimo? Da ostanemo bez njih? To nije svet u kojem želimo da živimo. Pa, kada ste same, želeli biste da budete u stanju da napravite najbolje moguće špagete. Postoji 10 pravila za njihovo pravljenje, koja svako može pratiti kako bi pripremio bolju pastu od većine.

Iskreno, saveti se ne tiču sosa, već samih špageta kao testa i načina na koji treba da se prema njima ophodite, a možete ih kombinovati sa sosom kojim god želite.

1 / 14 Foto: Profimedia

10 saveta za savršene špagete

Posolite vodu

Soljenje će učiniti dve stvari. Podiže temperaturu ključanja vode, pa će testo biti skuvano malo brže, ali ono što je još važnije, začiniće testo. Kako špagete budu upijale vodu, takođe će upiti i malo soli što će pojačati ukus testa. Koliko soli koristiti? Dovoljno da osetite vodu kao slanu… ka morsku vodu.

Špagete
foto: Youtube printscreen

Koristite dovoljno vode

Ukoliko su Vam špagete gusto zbijene tokom kuvanja, veća je verovatnoća da se zalepe i upletu. To znači i da se neće podjednako kuvati i na tanjiru ćete imati snopove špageta koje su u suštini zalepljene međusobno.

Koristeći dosta voda sprečićete slepljivanje. Takođe ćete tako i održavati temperaturu vode stabilnijom jednom kada dodate testeninu u nju, a smanjiti vreme koje potrebno vodi da ponovo proključa.

Promešajte testeninu

Još jedna tehnika koja će Vam omogućiti da se špagete ne ulepe jeste i da ih promešate na nekoliko minuta tokom kuvanja. Ne morate stalno mešati, već na nekoliko minuta ih samo nakratko promešajte kako bi se malo ispomerale i tako ćete sprečiti da se snopovi špageta ulepe.

Kuvajte ih dok ne budu „al dente“

Ne želite da prekuvate špagete. Videli smo mnoge tehnike provere koliko su špagete dobro skuvane, a jedna od njih je i da ih probate. I trebalo bi da ih da ih probate oko minut pre nego što na pakovanju kaže kada bi trebale da budu gotove, a potom na svakih 30 sekundi.

Izvadite špagete iz vode onda kada omekšaju, ali i dalje imaju dovoljno čvrstine

Dakle, izvadite špagete iz vode kada su jedva postale Al Dente. Potom ih možete kuvati nekoliko minuta u sosu za špagete i to je prirodan nastavak njihovog kuvanja. Ako ih izvadite iz vode onda kada su u potpunosti skuvane, očigledno će kuvanjem u sosu postati prekuvane.

Špagete
foto: Profimedia

Sačuvajte vodu u kojoj ste kuvali testeninu

Voda u kojoj ste kuvali špagete može biti korišćena za razređivanje sosa, ako postane suviše gust pošto dodate u njega špagete. Pre nego što ocedite špagete, zgrabite malu činiju i u nju sipajte nešto vode u kojoj su se kuvale špagete i ostavite je po strani.

Ukoliko Vam bude potrebno da razredite sos u sledećim koracima po potrebi ćete je dodavati.

Odlučite se za sjajan sos

Pravljenje izvrsnog sosa za špagete je potpuno druga tema (neke koje svi volimo su bolonjeze, svinjski sugo, pesto, sos od boba). Za sada ćemo samo reći da je vrlo bitno osloniti se na sos dobrog kvaliteta. ž

Dobro bi bilo da sos lagano krčkate na odvojenoj ringli dok kuvate špagete, a potom kada dođe vreme sjedinite.

Završite špagete kada su u sosu

Znamo da mnogi vole da sipaju rezance špageta u tanjir, a potom da ih posipaju sa sosom odgore. Međutim, postoji i drugi način koji smo pomenuli, a to je zajedničko kuvanje testenine i sosa pred sam kraj pripreme jela.

Ovim procesom dokuvavate testeninu i dajete joj priliku da upije malo ukusa samog sosa, te ćete dobiti daleko homogenije jelo.

Špagete
foto: Profimedia

Ugasite vatru i dodajte malo maslinovog ulja i sira

Pošto ste sjedinili i kuvali špagete i sos zajedno na jačoj vatri, ugasite je i dodajte malkice svežeg maslinovog ulja i nešto parmezana. Ova dva dodatka će pružiti sjajan ukus, a ulje će pomoći špagetama da se ne ulepe.

Ukoliko je potrebno, sada je pravo vreme da dodate malo vode u kojoj ste kuvali testeninu kako biste razredili sos.

Servirajte ih kao visoku gomilu sa lepim zapletom na vrhu

Iako prezentacija jela ne utiče na ukus, svi volimo da izgleda lepo. Ključ za sipanje špageta u tanjir jesu kuhinjska klešta kojima ćete nežno uhvatiti porciju špageta, a onda dok ih budete prenosili u tanjir, lagano ih uvrnite tako da se rezanci malo uviju i na kraju stoje visoko i lepo u tanjiru.

Sipajte još samo malo maslinovog ulja na njih kada budu u tanjiru

Kao konačan potez, sipajte malkice dobrog ekstra devičanskog maslinovog ulja preko vrha špageta, malo parmezana i imaćete savršene špagete!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.