PRAZNIČNO PREJEDANJE PRAVI ŠTETU ORGANIZMU, EVO I KAKO: Gorušica je najblaža posledica, a ima i MNOGO GORIH!
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAVET STRUČNJAKA

PRAZNIČNO PREJEDANJE PRAVI ŠTETU ORGANIZMU, EVO I KAKO: Gorušica je najblaža posledica, a ima i MNOGO GORIH!

Da bi razgradio hranu, želudac proizvodi hlorovodoničnu kiselinu, a u toku prejedanja ova kiselina može da se vrati u jednjak, što izaziva gorušicu

Objavljeno:

Šta je prejedanje i kakvu štetu u našem organizmu ono može da ostavi, pitali smo mr sc. dr med. Zorana Joksimovića, internistu-gastroenterologa.

– Tokom jela, kada mozak dobije podatak da smo siti, potrebno je još oko 20 minuta da želudac shvati da smo uneli sasvim dovoljno hrane i da treba prestati. Kada i nakon ove tačke nastavimo da jedamo, tada govorimo o prejedanju – kaže dr Joksimović.

Tad se u našem organizmu dese mnoge promene. Želudac se proširi izvan svoje normalne zapremine kako bi se prilagodio velikoj količini hrane. Prošireni želudac pritiska druge organe, zbog čega se osećate umorno, usporeno ili pospano, a javlja se i osećaj kao da vam je odeća tesna.

Gorušica češća od masnog i prženog

Da bi razgradio hranu, želudac proizvodi hlorovodoničnu kiselinu, a u toku prejedanja ova kiselina može da se vrati u jednjak, što izaziva gorušicu.

– Gorušicu češće izaziva slatka, masna, prepržena i pikantna hrana. Naravno, da pri daljem prejedanju može doći i do povraćanja, posebno kada se hrana kombinuje sa alkoholom.

Previše hrane opterećuje i druge organe za varenje koji luče dodatne hormone i enzime za razgradnju hrane.

– U želucu i crevima stvara se više gasova koji izazivaju osećaj punoće i nadutosti trbuha, a gasove tada, osim prirodnim putem, izbacujemo i podrigivanjem.

U nameri da sagori prekomerne kalorije, ubrzaće se metabolizam, što će izazvati osećaj vrućine, znojenja, malaksalosti ili čak i vrtoglavice. Na duge staze prejedanje može dovesti do neželjenog povećanja telesne težine, a gojaznost može povećati rizik od mnogih bolesti uključujući i maligne bolesti.

– Usled prejedanja može da dođe i do pokretanja kamenaca kroz žučne puteve, njihovog zapušavanja ili upale. Obilan unos hrane i pića može da dovede i do pankreatitisa, odnosno zapaljenja pankreasa, što predstavlja ozbiljno oboljenje. Najčešći uzrok pankreatitisa je prestanak oticanja enzima iz pankreasa, što je posledica pokretanja kamenčića iz žučne kese. Kada se u zajedničkom kanalu za izlivanje žuči iz jetre i enzima iz pankreasa, oni u jednom momentu zaglave, nastaje akutno stanje praćeno jakim bolovima, povraćanjem i dijarejom.

Pauza između jela, a onda šetnja

Da do svega ovoga ne bi došlo, savetuje doktor, pravite pauze između jela kako biste mozgu dali mogućnost da vam signalizira da ste siti i da je vreme da prestanete da jedete.

– Jedite polako, i trudite se da svaki zalogaj sažvaćete 25 puta jer tako ćete smanjiti unos kalorija. Takođe, bilo bi dobro da odmah nakon jela prošetate kako biste olakšali proces varenja.

(Espreso/zena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.