DA LI STE ČULI ZA SINDROM NOVOGODIŠNJE JELKE? Simptome možda već SADA imate, evo KAKO da ih prepoznate!
Foto: Profimedia

sindrom koji može upropastiti praznike

DA LI STE ČULI ZA SINDROM NOVOGODIŠNJE JELKE? Simptome možda već SADA imate, evo KAKO da ih prepoznate!

– Mogu biti prisutni alergeni kao što su prašina i buđ na sintetičkoj jelki. Ali postoje stvari koje možete da uradite da biste smanjili svoju alergijsku reakciju

Objavljeno:

Kraj godine za mnoge označava ukrašavanje novogodišnje jelke.

Ali ako ste se osećali pomalo malaksalo i konstantno vam je curio nos, onda možda imate ono što stručnjaci nazivaju sindromom božićnog drvca.

Sindrom božićne jelke je uzrokovan sitnim alergenima koji se kriju u vašoj božićnoj jelki.

Mnogi ljudi pate od alergija i mogu ih izazvati biljke, trava i buđ. Ako imate ovaj sindrom, verovatno ćete doživeti simptome koji su slični polenskoj groznici. To uključuje curenje nosa, otečene oči i kijanje.

Glavobolje i bolovi u ušima su takođe uobičajeni za ljude koji pate od alergija i to bi moglo da pokvari vašu prazničnu zabavu ako planirate negde da izađete ili čekate goste.

Eksper za alergene u vazduhu, Maks Vajzberg, objašnjava:

– Tim naučnika sa Medicinskog univerziteta Upstate analizirao je isečke sa 28 božićnih jelki, uključujući iglice i koru, od niza vrsta, i otkrili da su u njima smeštene neverovatne 53 različite vrste buđi.

Maks je dodao da polen sa drugih stabala takođe može da se nađe u kori vaše božićne jelke.

Žena, Devojka, Šminka, Džemper, Jelka, Nova godina, Praznici, Sreća, Lepota
foto: Profimedia

– Mogu biti prisutni alergeni kao što su prašina i buđ na sintetičkoj jelki. Ali postoje stvari koje možete da uradite da biste smanjili svoju alergijsku reakciju.

Ako ste upravo postavili svoju jelku ili planirate da to uradite ove nedelje, Maks je rekao da postoje stvari koje možete da uradite da biste sprečili sindrom božićne jelke – ili da biste barem ublažili simptome.

Ako tek treba da je donesete kući, trebalo bi najpre da ga isperete pre nego što je unesete. Ovo će, objasnio je, pomoći da se uklone neke vrste buđi. Ako već imate alergije i skloni ste napadima, možda bi bilo dobro da naterate nekog drugog da to uradi.

Maks je objasnio da takođe treba da vodite računa kada ukrašavate svoju jelku.

alergija
foto: Profimedia

Alergeni će biti poremećeni dok pomerate drvo na mesto i dok pomerate grane. Postavite svoje drvo što je kasnije moguće kako biste smanjili rizik od alergija – dodao je.

Da biste držali alergene na odstojanju tokom cele godine, Maks je rekao da bi trebalo da koristite prečišćivač vazduha a biste očistili vazduh od čestica buđi.

– Redovno uklanjanjte prašinu i usisavajte. Održavajte kućne ljubimce čistim, kako biste smanjili alergene iz njihovog krzna. I držite ih dalje od svoje spavaće sobe – dodao je.

(Espreso / The Sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.