Ne opterećujte se bez razloga: Pet bespotrebnih STRAHOVA koje oseća svaka trudnica
Trudnoća, Foto: Profimedia

pazite

Ne opterećujte se bez razloga: Pet bespotrebnih STRAHOVA koje oseća svaka trudnica

Ukoliko vam trudnoća prolazi u najboljem redu, malo je verovatno da ćete osetiti kontrakcije pre 37. nedelje

Objavljeno:

Trudnoća je svakako jedan od najmagičnijih, najlepših i zaista posebnih stanja, kroz koje žene mogu da prođu.

Kako je trudnoća za mlade, još uvek neostvarene majke, jedna novina, sasvim je normalno da se javljaju brojne strepnje, nedoumice i strahovi.

Poučene lošim iskustvima drugih, mnoge žene koje tek treba da se ostvare kao majke, strepe od komplikacija i razmišljaju o najgorem ishodu.

Na ovaj način, one podižu nivo stresa, koji zaista može da utiče negativno na plod, pa i na sam tok trudnoće.

1 / 2 Foto: Printscreen/Tiktok

Važno je da se reše zabluda i pomisli na najgore. Svaka trudnoća je slučaj za sebe.

Svakako, najveća je mogućnost da će vaše drugo stanje proći sasvim regularno i da će sa bebom koju toliko željno iščekujete, biti zaista sve u redu.

Povreda stomaka

Čak i ako vam se desi slučajan udarac u stomak, nema potrebe da odmah paniite. Verovatnoća da će fetus biti povređen je minimalna.

On je u vama sasvim dobro zaštićen plodovom vodom.

Prevremeni porođaj

Do prevremenog porođaja dolazi u oko 10 posto slučajeva, a rizik od njega je povišen ukoliko ste već imali ovakav porođaj, ili ukoliko nosite blizance. Istraživanja su pokazala da rizik od prevremenog porođaja može da se umanji održavanjem normalne telesne težine, kontrolisanjem nivoa glukoze u krvi i optimalnog krvnog pritiska.

Ukoliko vam trudnoća prolazi u najboljem redu, malo je verovatno da ćete osetiti kontrakcije pre 37. nedelje.

Obmotavanje vrpce oko bebinog vrata

U četvrtini slučajeva porođaja dolazi do ovog problema. Međutim, plodova voda pruža sasvim dovoljno prostora između bebe i same pupčane vrpce — zato i kada se ona nađe oko vrata, u najvećem broju slučajeva sve prođe u najboljem redu.

Pravi problem nastaje kada se vrpca obmota oko bebe više puta, što se događa u ekstremno retkim slučajevima.

Hitan carski rez

Kada porođaj traje predugo, kada se beba pogrešno okrene u poslednjem trenutku, kada je majka previše iscrpljena i ne može da gura, kad uspori ili ubrza bebino srce , kada se posteljica odvoji od zida materice ili dođe do oštećenja materice, postoji neki problem s pupčanom vrpcom i drugi, veći problemi, lekari su u situaciji da moraju da primene carski rez.

Na sreću i olakšanje, ovakve situacije su veoma, veoma retke. Verovatno ne poznajete ni jednu ženu kojoj se to desilo.

Većina žena je kroz porođaj prošla bez ikakvih problema. Čak i ako se dogodi nešto od navedenog, budite svesni da je carski rez jedan od rutinskih zahvata lekara i da se hiljade beba dnevno rodi na ovaj način.

Spontani pobačaj

Obaveza svake trudnice je da dodatno povede računa o svom zdravlju. Pušenje, nezdrava hrana, slabo kretanje, veliki fizički napor, stres, ali i brojni drugi faktori štete majci i plodu.

U najvećem broju slučajeva, do spontanog pobačaja dolazi u prvom trimestru trudnoće, odnosno u periodu do 10, 11 ili 12. nedelje. Ove situacije su posledica genetskih abnormalnosti i, nažalost, nije ih moguće sprečiti.

Ukoliko do toga, na veliku žalost, dođe, važno je da znate da na to vi nikako niste mogli da utičete i da krivica nije nikako na vama.

(Espreso/Glossy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.