BUDITE PAMETNI, ZAOBIĐITE MAMURLUK! Lekari savetuju KAKO da ZAUSTAVIMO nemilu NUSPOJAVU PRAZNIKA
Ilustracija, Foto: Profimedija

MAMURLUK

BUDITE PAMETNI, ZAOBIĐITE MAMURLUK! Lekari savetuju KAKO da ZAUSTAVIMO nemilu NUSPOJAVU PRAZNIKA

Tamno obojena pića poput rakije, vina, tekile i viskija imaju veće koncentracije kongenera, dok ih bistra pića poput votke, džina i ruma imaju manje, pa će ređe uzrokovati mamurluk

Objavljeno:

Kombinacija prazničnih slatkiša, alkohola i manjka sna često čini da se sutradan osećamo prilično loše, pa lekari savetuju kako ovih praznika možemo da izbegnemo ili bar ublažimo mamurluk nakon vesele večeri.

- Studije su identifikovale tri najčešća faktora koji utiču na pojavu i težinu mamurluka - rekla je za Yahoo porodična doktorka iz Arizone dr. Evelin Darius, a prvi je, kaže, vreme kad smo počeli piti; naime što ranije počnemo, veća je verovatnoća za mamurluk sutradan...

Drugi faktor, objašnjava, je izbor pića, jer istraživanja pokazuju da pića tamne boje više toksičnih kemikalija koje mogu pogoršati mamurluk.

devojke piju alkohol, Alkohol
foto: Profimedia

- Tamno obojena pića poput rakije, vina, tekile i viskija imaju veće koncentracije kongenera, dok ih bistra pića poput votke, džina i ruma imaju manje, pa će ređe uzrokovati mamurluk - kaže Darius i dodaje da je treći faktor za pojavu mamurluka - naš metabolizam.

- Pojava mamurluka zavisi o brzini pretvorbe alkohola u acetaldehid; što je taj proces brži, šanse za mamurluk su manje - dodala je.

A da biste ga što bolje izbegli, medicinska direktorka klinike One Medicalu i doktorka dr. Nataša Bhujan kaže da su ključni priprema i umerenost - i preporučuje sledeći pristup:

  • pijte puno vode i dan kad pijete alkohol i dan pre i dan koji planirate piti
  • naspavajte se
  • izbegavajte popiti previše alkohola, svako ima drugačiju granicu za mamurluk.
  • zbegavajte piti na prazan želudac.

- Iako se stručnjaci slažu da ne postoji čarobna pilula koja ga može potpuno ukloniti, mamurluk se može ublažiti, a može se i ubrzati procesa 'ozdravljenja' organizma - tvrdi doktorka Linda Šiu i otkriva da su neke studije otkrile da ishrana bogata većom količinom B vitamina (posebno B3) i cinka, značajno može smanjiti mamurluk.

- Pomažu i san, hidratacija i uzimanje protuupalnih lekova kao što su aspirin ili ibuprofen, a simptome mogu ublažiti i šoljica čaja od đumbira ili obroka bogat ugljikohidratima - rekla je Šiu.

Isto tako, dodaje, piće s elektrolitima i malo šećera može pomoći da se oporavimo brže nego sa samom vodom, jer je telu potrebno nadoknaditi nivo elektrolita i šećera koje alkohol može smanjiti, a ako osećate i mučninu, Šiu savetuje 'laganu' hranu poput banane, riže, jabuke i tosta.

- Neugodni gastrointestinalni simptomi se mogu ublažiti i antacidima koji se prodaju bez recepta, kao i kofeinskim napicima poput kafe i čaja koji su stimulansi, pa se mogu suprotstaviti slabosti i umoru - dodala je.

Bonus video:

05:02

BRZE VESTI 23.12.2021. 14:55

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.