KAFA VAM VIŠE NEĆE BITI POTREBNA: 6 načina da održite energiju u toku celog dana
Kafa, Foto: Profimedia

energija

KAFA VAM VIŠE NEĆE BITI POTREBNA: 6 načina da održite energiju u toku celog dana

Postoje mnogo zdraviji načini, na koje možete održavati svoju dnevnu energiju, pritom čineći nešto dobro za svoj celokupan organizam

Objavljeno:

Većina ljudi otpočinje dan šoljom vruće kafe, za koji veruju da im daje energiju, neophodnu da se izbore sa poslovnim i privatnim izazovima.

Pojedinim ljudima kafa prestane da pričinjava zadovoljstvo, ili da deluje, ali nastavljaju da je piju, misleći da će bez nje neće moći da održavaju dovoljan nivo energije.

Ukoliko osetite da vam kafa više ne predstavlja užitak, stvara vam bol u stomaku ili jednostavno ne želite više da je pijete, imamo dobre vesti za vas.

Postoje mnogo zdraviji načini, na koje možete održavati svoju dnevnu energiju, pritom čineći nešto dobro za svoj celokupan organizam.

1 / 3 Foto: NIKOLETTA LIA MUHARI/SHUTTERSTOCK

1. Dremnite

Možda zvuči kontradiktorno, ali dremanje je odlična metoda za održavanje budnosti. Kratka popodnevna dremka od 20 do 30 minuta može vam pomoći da se napunite energijom.

Naučnici smatraju da je dremka u trajanju od 26 minuta idealna, pa možete podesiti tajmer.

Sa druge strane, ne treba da preterujte sa dremanjem jer to može da smanji količinu sna noću.

2. Ograničite unos kofeina

Iako je poznato da kofein daje energiju, važno je ograničiti količinu koju unosite tokom dana jer prevelika količina kofeina može da učini da se osećate još pospanije i umornije kada njegovo dejstvo prođe.

Pored toga, kofein može da poveća nivo stresa i da učini da se osećate anksiozno. Optimalna količina kofeina je do 400 miligrama.

3. Isprobajte aromaterapiju

U tretmanu aromaterapije, koriste se koriste se prirodni biljni ekstrakti za unapređenje zdravlja i blagostanja. Mirisna ulja se koriste kako bi poboljšala stanje vašeg tela, uma i duha.

Na primer, udisanje eteričnog ulja limuna može da vam pomogne u borbi protiv iscrpljenosti i depresije, dok ulje peperminta poboljšava koncentraciju i budnost.

Mirisna ulja možete koristiti na različite načine.

Na primer, u toku tuširanja možete da pomešate kapi eteričnog ulja limuna sa šamponom ili balzamom, a takođe, možete da napravite i prirodni osveživač vazduha.

4. Vežbajte na otvorenom

Vežbanje napolju poboljšava energiju, smanjuje nivo stresa i povećava budnost. Takođe, dobro utiče i na emocionalno stanje.

Pored ovih prednosti, možete dobiti i malo vitamina D od sunca tokom letnjih meseci. Ovaj vitamin podiže nivo endorfina, koji povoljno utiču na raspoloženje.

Vežbanje napolju treba izbegavati ako patite od astme ili neke alergije.

5. Unosite više proteina

Konzumiranje proteina podiže nivo energije i igra važnu ulogu u prenošenju kiseonika kroz telo. Najbolje bi bilo da izbegavate slatkiše i ugljene hidrate.

Umesto toga, pokušajte da konzumirate hranu koja sadrži više proteina i masti kao što su povrće i grčki jogurt sa voćem ili puter od kikirikija i krekeri.

6. Pijte dovoljno tečnosti

Potrebno je da pijete 8 čaša vode svakog dana da biste ostali puni energije jer hidratacija igra ključnu ulogu kada je energija u pitanju.

Čak i minimalna dehidratacija može da smanji moždane funkcije, pa čak i raspoloženje, pamćenje i koncentraciju, dok istovremeno povećava glavobolju i umor.

(Espreso/Brightside.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.